Министърът на външните работи Екатерина Захариева пристигна в Дубай, където

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева пристигна в Дубай, където
Коментари Харесай

Екатерина Захариева открива посолство на България в Обединените арабски емирства

Министърът на външните работи Екатерина Захариева дойде в Дубай , където стартира работното й посещаване в Обединените арабски емирства, оповестиха от Министерство на външните работи.
По време на визитата вицепремиерът Захариева ще открие посолство на Република България в Абу Даби - столицата на федералната монархия.

Целта на визитата е да се укрепи взаимното доверие, както и да се задълбочи съдействието в областта на сигурността, стопанската система, високите технологии, туризма .

Сред акцентите на диалозите е идното международното ревю ЕКСПО 2020 в Дубай, на което България има подготвеност да взе участие.

Наред с откриването на българско посолство, ключ към подобряването на двустранното съдействие е и многочислената българска общественост в страната, наброяваща към 7000 души.

Въпреки че България и ОАЕ откриха дипломатически връзки на 19 октомври 1991 година, страната ни до момента нямаше посолство в Емирствата. Това ограничаваше опциите за развиване на политическите връзки сред двете страни. Активизирането на контактите стартира с откриването на генерално консулство на България в Дубай през 2001 година През 80-те години на предишния век в Дубай е функционирал български търговски център, само че неговата активност е прекратена с решение на държавното управление от декември 1991 година

През последните години връзките ни с ОАЕ са все по-интензивни. Последната среща сред дипломати от двете страни се организира през ноември 2017 година Тогава на посещаване в София бе делегация, водена от заместник-министъра на външните работи и интернационалното съдействие на ОАЕ Султан ал-Шамеси. Гостите имаха срещи в министерствата на външните работи и на стопанската система, както и в Българската търговско-промишлена палата. Целта бе да лобират за присъединяване на България в ЕКСПО 2020.

 ОАЕ изследват опциите за икономическо съдействие с България
ОАЕ изследват опциите за икономическо съдействие с България

Препоръчват на българските компании да вземат интензивно присъединяване на Експо 2020 в Дубай

Икономическите връзки също са във напредък, като през 2017 година стокообменът сред страните е 202,5 млн. $ при 141,3 млн. $ позитивно салдо за България.

На извършеното през 2015 година в Дубай ревю на осведомителни и компютърни технологии GITEX 2015 16 български компании от сектора показаха свои артикули и услуги. През 2017 година осем български започващи предприятия участваха в ревюто за стартъпи Gitex Technology Week. Година по-рано шест български компании от хранително-вкусовия отрасъл участваха в профилираното международно ревю Gulfood 2016. Българска компания сглобява бормашини в границите на смесено дружество в свободната икономическа зона " Джабел Али " в емирство Дубай.

Инвестициите от ОАЕ у нас за интервала 1996-2017 година възлизат на 89,24 млн. евро. Това подрежда Емирствата на 37-о място по мярка на директните задгранични вложения у нас и дава вероятности за развиване, показват от Министерство на външните работи.

 Туристи от ОАЕ се интересуват от отмора в Родопите
Туристи от ОАЕ се интересуват от отмора в Родопите

През 2016 година страната ни е била посетена от 1615 жители на ОАЕ

През последните години се обрисуваха и положителни вероятности за съдействие в туризма . От 2013 година сред София и Дубай има постоянна авиолиния, по която оперират две нискобюджетни самолетни компании. Подписването на съглашение сред Европейски Съюз и ОАЕ за отпадане на краткосрочните визи за техни жители е спомагателна причина за напредък в броя на туристите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР