Министърът на външните работи Екатерина Захариева и посланикът за специални

...
Министърът на външните работи Екатерина Захариева и посланикът за специални
Коментари Харесай

България обсъжда със САЩ да подпомагаме православните по света

Министърът на външните работи Екатерина Захариева и посланикът за специфични поръчения в Държавния департамент на Съединени американски щати по въпросите на свободата на вероизповеданията Самюел Браунбек разискаха опцията страните ни да подкрепят православните християнски общности по света. Като образец бе обещано възобновяване на храмове в Северен Ирак и Сирия.
 Папа Франциск стартира промяна против половите закононарушения в църквата: ще се рапортуват наложително
„ България обичайно има добър взор върху Сирия и Северен Ирак и е мощно обезпокоена от протичащото се с религиозните общности там ", акцентира Захариева. Тя посочи, че сходно съдействие е значимо за българската страна, която работи поредно за равноправието и свободата на религиите. Като образец тя уточни, че в България има дребна, само че добре развита и интегрирана сирийска общественост.

Самюел Браунбек уточни, че сходни планове са значими за общностите в зони на спор, освен тъй като подсигуряват свободата им на изповедание, само че им дава спомагателен тласък да останат по родните си места, вместо да емигрират.

Като друга опция за подкрепяне на религиозните общности по света министър Захариева повдигна въпроса за потребността на българите в Съединени американски щати от православни храмове.

Патриарх Неофит също се срещна с Браунбек, чиято стратегия включва диалози за религиозната независимост и опълчването на религиозното гонене в света.

Представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати изрази предпочитание да работи взаимно с Българската православна черква във връзка с църковните и религиозни въпроси, като насочи покана към Българския патриарх и Българската православна черква да вземат присъединяване в конференция проведена през юли месец във Вашингтон, Съединени американски щати.

" Надяваме се да изградим световна общественост, която да застане в поддръжка на вероизповеданията ", съобщи господин Браунбек. Той показа още, че е бил на посещаване в Гърция, а в идващите дни следва да отиде в Румъния и Молдова.

" Мирът и толеранстността са били постоянно значими за нас. В София има изява на толерантността на четири вероизповедания – православното, католическото, еврейското и мюсюлманското ", сподели от своя страна патриарх Неофит.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР