Министърът на външните работи, Африканското сътрудничество и мароканските мигранти на

...
Министърът на външните работи, Африканското сътрудничество и мароканските мигранти на
Коментари Харесай

Яснота, последователност и твърдост - посланието, което Мароканска Сахара чете в резолюцията на СС на ООН

Министърът на външните работи, Африканското съдействие и мароканските мигранти на Мароканска Сахара - Негово Величество Насер Бурита в публично изказване на 31 октомври - ден след приемането от Съвета за сигурност на свързаната с въпроса за Мароканска Сахара Резолюция 2548 - съобщи, че резолюцията носи тройно обръщение: изясненост, неотстъпчивост, поредност.

" Посланието за изясненост се състои на първо място в дефинирането на действителните страни в този районен спор. Изрично се показва ролята на Алжир, представена не по-малко от пет пъти, като за съпоставяне, в резолюции преди 2017 година страната не се загатва въобще ", акцентира НВ Бурита. " Съветът за сигурност приканва Алжир да поеме роля, съизмерима с политическото, дипломатическото, военното и филантропичното си присъединяване в този районен спор. Нито един политически развой не е вероятен без ефикасното и градивно присъединяване на Алжир. " НВ Бурита настоя за изясненост в хода на политическия развой посредством кръглите маси, на които би трябвало да участват всички заинтригувани страни, и по-специално Алжир.

Според министър Бурита резолюцията не оставя подозрение по отношение на уговорката на Съвета за сигурност за " реалистично, прагматично и трайно политическо решение, което се основава на компромис ". " Това е методът, по който Съветът удостоверява уговорката си за политическо решение и дефинитивно изключва други неприложими разновидности ", добави Бурита. " Резолюцията ясно допуска, че всяко решение, което не е прагматично, реалистично или постижимо, би трябвало да бъде изключено. " Той беше безапелационен, че тези, които не престават да се базират на опцията за референдум, не се преценяват с резолюцията на Организация на обединените нации, която показва волята на интернационалната общественост.

Що се отнася до посланието за неотстъпчивост , НВ Бурита посочи, че първо то се отнася до въпроса за броене на популацията, арестувано в плен в лагерите Тиндуф, както и до и прекратяването на огъня и края на актовете на провокация и дестабилизация. Съветът за сигурност акцентира филантропичната отговорност на Алжир, която има задължението да съблюдава интернационалните си отговорности. Резолюцията приканва Алжир " още веднъж да обмисли регистрацията на бежанци в лагерите Тиндуф ", сподели той.

В Резолюция 2548 Съветът за сигурност се причислява към отчета на Генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш по отношение на загрижеността му за повтарящите се нарушавания на Военното съглашение и действителната опасност против прекратяването на огъня. Министър Бурита добави, че Гутериш е докладвал на Съвета за сигурност 53 нарушавания от милициите " Полисарио " (Polisario) и че изискванията на Военно съглашение № 1 са били доста по-малко уважавани от " Полисарио ".

Има " ерозия " на съдействието с Мисията на Организация на обединените нации за референдум в Западна Сахара (MINURSO), сподели министърът и означи, че с Резолюция 2414 от 2018 година Съветът за сигурност е изискал от " Полисарио " неотложно евакуиране от буферната зона на Гуергарат и възпиране от присъединяване в дестабилизиращи дейности, които биха могли да компрометират политическия развой.

Министър Бурита настоя за поредност при опазване достиженията на Мароко и по-специално на Инициативата за мароканска автономност, като основа на всяко политическо решение, с параметрите натурализъм, прагматизъм и компромис, които я характеризират. В тази връзка той акцентира, че няколко страни, непрекъснати членки на Съвета за сигурност, също са удостоверили своята поддръжка за мароканската самодейност във връзка на Резолюция 2548.

Посланието за поредност се отнася и до мандата на MINURSO. Съветът за сигурност удостоверява, че той е стеснен до прецизното съблюдаване на прекратяването на огъня и че не се поддава на логиката на политическо изнудване, бандитизъм и тормоз над Секретариата на Организация на обединените нации, който упорства за смяна на задачите на MINURSO. Резолюцията дефинитивно удостоверява мандата на MINURSO, чието съществуване по никакъв метод не е обвързвано с референдум - този вид е към този момент отритнат от Съвета за сигурност, заключи господин Бурита.

В навечерието на честването на годишнината от славния Зелен март, Резолюция 2548 на Съвета за сигурност ускорява метода на Мароко, който се основава на интернационалната правда, волята на хората, продължаването на динамичността на развиване и възходящото самопризнание на интернационалната общественост. Това се вижда от наклонността на разкриване на от ден на ден генерални консулства в южните провинции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР