Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е похарчила над

...
Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е похарчила над
Коментари Харесай

Министър Динкова похарчи 9.2 млн. лв. за реклама в български и чужди медии

Министърът на туризма в оставка Зарица Динкова е похарчила над 7.7 млн. лева без Данък добавена стойност или 9.2 млн. лева с Данък добавена стойност през последните 9 месеца за реклама на страната в български и непознати електронни медии, като договорите са подписани на директно договаряне. Това излиза наяве от информация по Закона за достъп до социална информация, поискана от TravelNews. Подходът и изборът на медии още веднъж остава прикрит, както при всички министри на туризма досега. Рекламата на България не се разисква авансово с сектора и на кои пазари има нужда от нея. Освен това страната ни няма нови клипове и послания от 4 години насам, които да предизвикат в новата действителност. Последните бяха основани по време на Ковид пандемията при някогашния вицепремиер и министър на туризма Марияна Николова.

От българските медии най-вече средства са предоставени на трите национални малките екрани, демонстрира справката. Бюджетът за Нова телевизия е 1.26 млн. лева с Данък добавена стойност. Толкова са планувани още за БТВ и за Българска национална телевизия. „ Дарик радио “ получава 184 000 лева с Данък добавена стойност. За „ Про нюз България “ са отделени 41 000 лева с Данък добавена стойност за показване във в. „ 24 часа “ на 10 малко известни обекта от България. Никой от сектора обаче не е разкрил и видял тези обекти, а за сметка на това имаше редица публикации в отбрана на министър Зарица Динкова да остане на поста. Трите национални малките екрани също в никакъв случай не пуснаха информации за исканаха оставка на Динкова от сектора.

„ От години и при този министър работи правилото: Който слушка – директория “, разяснява пред TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите организации (БАТА) и притежател на туроператора „ Географски свят “. Според него изборът на български и непознати медии, както и рекламата на българския туризъм, не са коментирани с сектора авансово. Той добави, че към този момент четвърта година страната ни няма нов клип и възобновяване на марката. Освен това на вътрешния пазар би трябвало да бъдат рекламирани малко известни места, които да притеглят българите. В тях би трябвало да се разсъни животът, а не всеобщите дестинации, които се пълнят по този начин или другояче с туристи, акцентира проф. Рачев.

Подобно мнение изрази и Димитър Попов, шеф на „ Пенгуин травъл “, който оперира и на датския пазар. „ Никой не мери резултата от рекламата на България, а просто се изливат едни пари от всички министри досега. Заради тези средства медиите хвалят и сегашната министърка, само че резултат за туризма няма “, разяснява Попов. Според него браншът би трябвало да споделя къде да се насочва рекламата и на кои пазари. От години се харчат едни милиони като се популяризира по един и същи метод, без да се знае концепцията и задачата. Освен това се употребяват остарели материали, сподели той. Попов акцентира, че националният портал bulgariatravel.org е морално стар и в безобразно положение.





При непознатите медии най-вече средства са предоставени от Министерството на туризма на английската BBC – 2 143 780 лева без Данък добавена стойност. Това е един от най-големите пазари за летния и зимния туризъм. За другия частен английски канал - Chanel 4, са отделени 347 325 лева без Данък добавена стойност, за реклама на културния туризъм. На второ място е пазар Турция. Турското национално радио и телевизия (TRT) получават 1 760 247 лева без Данък добавена стойност. Средства са отпуснати още за Сърбия (Superstar TV и ArenaSport TV), Гърция (спортния канал Action24 и Sky TV), Северна Македония (Alsat-M и Sitel).

От сектора разясняват, че няма реклама в други значими страни за туризма ни като Германия, скандинавските страни и Централна Европа – да вземем за пример Полша, която през последните години е един от най-големите и значими пазари за летния туризъм.

„ Не виждам какъв е смисълът да се популяризира в Турция, където имаме огромен проблем с издаването на визи и те мъчно идват в България. Това са пръснати пари на вятъра “, счита проф. Георги Рачев. По думите му би трябвало противоположен метод. Първо да се облекчи режимът и издаването на визи да стане по електронен път, и по-късно да направиш огромна рекламна акция на големия прилежащ пазар.

„ Виждал съм реклама на морския туризъм на България в Турция, което не може да докара до никакъв резултат, тъй като мъчно ще накараме турците да идват в морските ни курорти, в случай, че техните са светлинни години по-добри от нашите “, съобщи Димитър Попов. Турците търсят различен туризъм – планински, СПА, хазарт и културен туризъм. Визите са голям проблем и първо този режим би трябвало да бъде омекотен и тогава са акцентира на рекламата в Турция. За сметка на това има задоволително други пазари в Европа, към които би трябвало да се насочим.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР