Министърът на туризма Николина Ангелкова беше обвинена от хора с

...
Министърът на туризма Николина Ангелкова беше обвинена от хора с
Коментари Харесай

Писмо от жена с увреждане: Г-жо Ангелкова, вие министър само на здравите хора ли сте?

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше упрекната от хора с увреждания в дискриминационно отношение. 

Бургазлийката Грета Аспарухова написа писмо до министъра с обвинявания, че Ангелкова прави непрекъснати инспекции по плажовете, само че не е обърнала никакво внимание на хората с увреждания, които преди месец й бяха алармирали, че няма плажове, налични за тях и по този начин на процедура те са лишени от естествените дадености. 

Поводът за писмото са постоянните проверки по Черноморието, които по думите на дамата не са разкрили нито една неправда, обвързвана с достъпа до плажовете на хора с увреждания. 

Днес Грета Аспарухова е изпратила яростно писмо до министъра на туризма, в което я упреква, че отговорът на техните проблеми е " секретарски ". В отговора си Ангелкова дава отговор, че правото на хората с увреждания до плаж е конституционно открито. В него се изяснява, че наемателят или концесионерът е задължен да обезпечи достъп до плажа на хората с увреждания, както и че министерството прави инспекции и няма опция за обезпечаване на достъп на плажовете с релефни особености. 

Ето цялото писмо до министъра на туризма без редакторска интервенция: 

Уважаема г-жо Ангелкова,

Тъй като НЕ получих съответен отговор от Вас, а разяснение на правата ми по конституция прекопирано от Вашия секретар, още веднъж Ви пиша! 

Изглежда след всичките инспекции по нашето Черноморие Вие не сте видели нито една неправда обвързвана с достъпа на хора с двигателни усложнения до плажа. Интересното е, че достъп не е обезпечен и на плажове с липса на релефни спънки. Само на юг мога да ви заведа на най-малко 10 такива плажа, а и съвсем цялата линия на бургаския плаж е допустимо да бъде налична. Да смятам ли, че даже Вие не сте се сетили, че ние също имаме право на достъп до тези плажове?!

Освен това не видях нито един глобен концесионер за неналичието на достъп и тоалетни (продължавам да упорствам за тоалетните, тъй като и ние имаме физиологични нужди). Тук ще отворя още една скоба, която е във вашия сектор - заведенията за хранене с обезпечени тоалетни за трудноподвижни в град Бургас се броят на едната ми ръка. Не би ли трябвало всеки ресторант да ни обезпечава достъп до сходно помещение или ние, в случай че пием бира би трябвало да си вървим до нас до тоалетна?

Знаете ли, случвало ми се е да потегли от Несебър, с цел да отида в къщи до тоалетна и след това отново да се върна в Несебър?!!!? Как ви се коства, обикновено ли е това? Вие бихте ли пропътували 60 км, с цел да имате достъп до тоалетна?

Нека продължим тематиката за плажовете. Изглежда Вие самата смятате, че е вярно хората с увреждания да не са на плажа, защото в нито една инспекция не констатирахте сходно нарушаване. Аз запитвам Вие министър единствено на физически здравите хора ли сте, съгласно Вас хората с каквито и да е увреждания нямат място на плажа, в ресторанта, в хотел? Защото с този отговор тъкмо това ми казвате. В естествените страни, откакто Вие самата не сте се сетили, че ощетявате една избрана група от хора, дискриминирате ги най-грубо, ами там подават оставки за сходно нещо! Не знам дали сте наясно, че с отговора, който ми е изпратен Вие ми казвате, че страната най-грубо нарушава правата ми на достъп.

Според Вас пясъкът може ли да се дефинира като " релефна специфичност ", тъй като плажовете с " релефни особености " изобщо не съм коментирала в писмото си до Вас! Вие ръководите органа, който дава отговор за, изтъквам: " Контрола върху осъществяването на отговорностите на концесионерите/наемателите на морските плажове е напълно от пълномощията на министъра на туризма, според договорните им право връзки. " Това още един път ми демонстрира, че на Вас не ви е пристигнало на разум, че нечии права са нарушени, някои хора са ощетени и дискриминирани.

В писмото изпратено от Вашия секретар не виждам нито ред за това по какъв начин смятате да решите казуса, констатацията на правата ми по конституция не ме топли и тъй като ги знам за това беше предходното писмо. Е, правилно лятото е съвсем свършило към този момент, само че дано най-малко идващото да бъде налично! Освен това концепцията за достъп на някой не трябва да се брои за достъп, а би трябвало да има ясно сложени условия и спецификации, които да се съблюдават и от тук нататък да се следи за осъществяването! В противоположен случай страната във Ваше лице публично декларира, че ние хората с увреждания нямаме място на никое място!
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР