Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) започва кадрови промени във

...
Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) започва кадрови промени във
Коментари Харесай

Министърът на туризма започва кадрови промени


Министърът на туризма Христо Проданов (БСП) стартира кадрови промени във ведомството, което ръководи. Висшите фрагменти на ГЕРБ и Движение за права и свободи не престават и сега да заемат своите позиции на шефове и началници на отдели в Министерството на туризма. Те не могат да бъдат заменени елементарно, тъй като са държавни чиновници. Служебният министър на туризма в двете държавни управления доцент Стела Балтова също не ги пипна. Туристическият бизнес от дълго време чака промени, които да доведат до по-доброто ръководство на бранша и усилването на рекламата на България на непознатите пазари. Министерството на туризма към този момент пусна за координиране и публично разискване нов организационен устав. С него ще бъдат направени редица промени, в това число и кадрови. Той ще бъде признат евентуално от Министерския съвет през април и ще стартира да работи след обнародването му в Държавен вестник.

Христо Проданов към този момент е изискал през предходната седмица оставката на шефа на дирекция "Международно съдействие и вложения в региона на туризма " Светлана Големанова, оповестиха за TravelNews чиновници от ведомството. Тя е жена на изпълнителния шеф на пътно-строителната компания "Грома холд " Христо Савев, която компания печели редица публични поръчки по времето на ръководството на ГЕРБ. "Грома холд " беше в основата на абсурда с отпуснатите предплатено 84 млн. лева по строителството на автомагистрала "Хемус ". Големанова работеше дълги години с някогашния министър на туризма Николина Ангелкова (ГЕРБ). За толкоз години не е ясно какви вложения в бранша са привлекли Светлана Големанова и Николина Ангелкова, разясниха от сектора. В новия организационен устав е планувано дирекцията да се преобразува в "Международна активност и визови режими ", против което възразяват от Министерството на външните работи.

Друга чакана смяна в министерството от туристическия бизнес и ръководещата коалиция е промяната на шефа на дирекция „ Управление на морските плажове “ Екатерина Дацова. В новия организационен устав е заложена промяна в дирекцията. Контролът в туризма отива в нова дирекция "Контролна и инспекционна активност " с 12 чиновници. Към нея ще бъде и контролът на концесионната активност. "Концесиониране, наемна и регулаторна активност “ остава в обособена дирекция със 17 чиновници. В момента двете действия са в една обща дирекция - „ Управление на морските плажове “, която сплотява провеждането на процедурите за концесии и отдаване на плажовете чартърен, и в същото време ги управлява. Министърът на туризма Христо Проданов в този момент желае да отдели контрола да бъде самостоятелен, с цел да не бъде реализиран от едни и същи хора, които организират процедурите за избор на концесионери.

Екатерина Дацова е от времето на някогашния министър на туризма Николина Ангелкова. Служебният министър Стела Балтова даде обещание при започване на първото служебно държавно управление, че ще направи инспекция на раздадените плажове на мутрите от Николина Ангелкова. Такава действително не беше осъществена и не бяха оповестени резултати. Дацова резервира поста си при служебните държавни управления. Срещу нея е имало сигнали и следствие от редица институции, измежду които и Национална агенция за приходите, по отношение на нейната работа и приходи, разкри предходната година Offnews.bg. Тя е щерка на някогашния градски прокурор на София Нестор Несторов. Нейният брат е Александър Несторов, който е народен представител от Движение за права и свободи.

Христо Проданов загатна при представянето на екипа си в Народното събрание, че първо би трябвало да се извършат кадрови промени, с цел да може да стартира и проверката на концесиите. Той добави, че има стихотворец съдружен ангажимент за инспекция на договорите. „ Не е стартирала тази процедура по простата причина, че сега екипът в този отдел е същият, който е провел тези процедури. Мисля, че няма да е доста дейно да ревизират личната си работа обратно в годините. Първо би трябвало да има някаква смяна, с цел да има в действителност една действителна и стойностна инспекция “, изясни тогава министър Проданов.

В съдружното съглашение за съставянето на държавното управление е записано изцяло преразглеждане на досегашната политика за даване на концесия на морските плажове. „ Продължаваме промяната “, Българска социалистическа партия, „ Демократична България “ и „ ИТН “ се сплотиха за унищожаване на концепцията българските плажове да се отдават на концесионни контракти след разбор и необятно разискване.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР