Министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Билгин заяви вчера, ...

Министърът на труда и социалното осигуряване Ведат Билгин заяви вчера,

Турски министър изръси страшен хит за изтичането на мозъци...

Министърът на труда и общественото обезпечаване Ведат Билгин съобщи през вчерашния ден, че добре образованите и квалифицирани младежи в Турция не „ бягат “ от страната, а са отишли ​​в чужбина, „ с цел да опознаят света “.

„ Най-огромната ни сигурност във връзка с бъдещето са нашите младежи. В момента има над 30 хиляди младежи от Турция, които вършат докторат в чужбина. Ако отидете в най-положителните университети в света и попаднете на турски юноша, няма смисъл да се притеснявате за това. Тези, които се връщат в Турция, са по-добре от тези, които са останали в чужбина”, сподели Билгин.

Министърът направи забележките по време на конгрес, проведен от Турската конфедерация на асоциациите на работодателите (TİSK). „ Ентусиазмът да заминат в чужбина е най-вече измежду младежите. Не бива да виждаме това като „ бягство на младежта от Турция “. Младежите желаят да опознаят света. Те имат познания и качества да опознаят света “, сподели той.

Социологични изследвания, извършени през финалните години, показват, че турските младежи са все по-неуверени и тормозени за бъдещето си в страната. Безработицата измежду младежите в Турция по публични данни е 23 на 100.

Според националната тактика за младежка претовареност, Турция се стреми да намали младежката безработица от 25,3% през 2020 г.до 17,8% през 2023 година
За задачата ще бъдат основани центрове в цялата страна, които ще работят по периодически стратегии за образование. Делът на хората без обучение, работа или образование, е нарастнал до 28,3 на 100 през предходната година на фона на пандемия ковид.

Нивото на претовареност измежду турските младежи се чака да се усили от 39,1% през 2020 г.до 46% през същия срок. Центровете се планува да обезпечат образование и психосоциална поддръжка на нуждаещи се младежи.

Източник: marica.bg