Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева увери, че

...
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева увери, че
Коментари Харесай

Деница Сачева: Асистентски услуги ще има и след Нова година

Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева увери, че отлагането на влизането в действие на Закона за обществените услуги няма да се отрази на асистентските услуги за хората с увреждания и за възрастните. В момента се разискват механически елементи по даването на услугите, само че е значимо, че хората, които употребяват услугите няма да останат без тях след Нова година, сподели пред публицисти Сачева, предава Българска телеграфна агенция.

По-рано през днешния ден министърът разгласи във Facebook, че поддържа предлагането за отсрочване на влизането в действие на Закона за обществените услуги, което ще даде време за влизане в режим на диалози по отношение на същността на този закон. Решенията в обществената политика би трябвало да сближават хората, а не да ги разделят, съобщи тя.

ПГ " Обединени патриоти " внесоха в Народното събрание през вчерашния ден предложение за отсрочване на Закона за обществените услуги с шест месеца - да влезе в действие от 1 юли вместо от 1 януари.

Отлагането на началото на деяние на Закона за обществените услуги с половин година е рационално предложение, тъй като това дава опция да се влезе от режим на митинги в режим на диалози,дава опция да се видят всички гледни точки, разяснява Деница Сачева преди да взе участие в церемонията " Работодател на годината ", проведена от Агенцията по заетостта. Тя добави, че сега има доста враждуващи страни, които явно не се познават задоволително добре. На обществото не е ясно какво е реализирано до момента във връзка с обществените услуги, както от страна на общините, по този начин и от страна на гражданския бранш.

По думите на Сачева откакто съществуват законни опасения на толкоз доста български жители и в случай, че съвсем една година има митинги и нагнетяване на напрежение, от Министерството нямат право да не извърнат внимание на това.

Още другата седмица почват диалози с парламентарно показаните партии, ще бъдат проведени срещи, с цел да се изчистят разнообразни текстове на закона. След това ще има среща и с представители на протестиращите цивилен организации.

Известно е какво тормози хората, разнообразни групи даваха разнообразни тълкувания на текстовете, сподели Сачева и добави, че съгласно нея става въпрос за неверни тълкования, само че където има потребност от в допълнение изчистване на текстовете, ще бъдат признати всички рационални оферти. Това, което тормози жителите от позиция на репресии от държавна администрация, ще бъде прегледано и всички рационални оферти ще бъдат взети под внимание, добави министърът на труда и обществената политика.

Според Сачева тематиката за обществени услуги би трябвало да се обсъждана сложно -всичко реализирано за хората с увреждания би трябвало да бъде непокътнато и надграждано, постигнатото от общините и от неправителствени организации също би трябвало да бъде непокътнато, сподели Сачева.

Целта е да се откри уравновесеното решение, което да дава отговор на актуалните условия по какъв начин да се грижим за хората в потребност, заключи общественият министър.

Тринадесет компании от цялата страна ще бъдат наградени от Агенцията по заетостта по време на шестнадесетата годишна гала " Работодател на годината ".

В награждаването взе участие заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, заместник-министрите на труда и обществената политика.

Тази година наградените са разграничени още веднъж в две категории -традиционната категория " Работодатели със важен принос за обезпечаването на претовареност на безработни лица на районния трудов пазар " и новата категория " Успели дружно ", която ще отличи съответни образци от взаимната активност на представителите на бизнеса, търсещите работа и бюрата по труда в страната. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР