Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков Бисер Петков

...
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков Бисер Петков
Коментари Харесай

Социалният министър отговори на работодателите

Министърът на труда и обществената политика Бисер Петков Бисер Петков е министър на труда и обществената политика. Роден е на 6... към профила изпрати до медиите своя позиция във връзка настояването на Асоциацията на организациите на българските работодатели да подаде оставка поради административното нарастване на минималните осигурителни приходи /МОД/ за 2018 година

"Категорично оборвам изказванието, че решението ми за административно установяване на минималните осигурителни приходи за 2018 година не е съветвано с национално представителните работодателски организации. Припомням, че МТСП съблюдава процедурата по договаряне на МОД като посредством насоките по договаряне обществените сътрудници бяха осведомени за главните параметри за бюджетната прогноза за 2018 година, където е включен прогнозният размер на минималната работна заплата /МРЗ/. Преговорите не се състояха заради отхвърли на работодателите да вземат участие в тях. За да насърча обществения разговор, отвън одобрената процедура, персонално в качеството ми на министър проведох 3 срещи на браншови организации на работодателите и на синдикатите, на които представители на работодателите отхвърлиха да вземат участие, като се изключи Българска браншова камара – Машиностроене ", декларира Петков.

"На съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) на 28 септември т.г. осведомих членовете за желанието да дефинира административно повишаване на МОД с 3.9% (процентът е избран в сходство с прогнозата за повишаване на Брутният вътрешен продукт за 2018 г.). Съгласно Кодекса за обществено обезпечаване в качеството ми на министър на труда и обществената политика съм задължен да дефинира МОД, които са част от Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ДОО). В осъществяване на това обвързване внесох предложение, което да се разиска на съвещание на Надзорния съвет на Национален осигурителен институт. Бюджетът на ДОО, който е част от държавния бюджет, занапред ще се разисква със обществените сътрудници в НСТС, след което ще бъде импортиран в Министерския съвет ", показва общественият министър.

"По отношение на минималната работна заплата бих желал да уточня, че МТСП към момента не е стартирало съгласувателна процедура по подготовка на нормативен акт на Министерски съвет за установяване на размера й за 2018 година ", се споделя още в позицията на Бисер Петков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР