Министърът на транспорта, Ивайло Московски, на благоустройството и регионално развитие

...
Министърът на транспорта, Ивайло Московски, на благоустройството и регионално развитие
Коментари Харесай

Трима министри депозираха оставките си зарада катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души


Министърът на превоза, Ивайло Московски, на благоустройството и районно развиване Николай Нанков и вътрешните работи Валентин Радев са подали оставките си. Това сподели министърът на благоустройството и районно развиване Николай Нанков на брифинг в Министерски съвет.
По думите на вътрешния министър Радев по този метод ще понесат политическата отговорност за трагичния случай край Своге.
По-рано министър председателят Бойко Борисов изиска оставките на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев във връзка трагичния случай край Своге, в който починаха 17 души.

„ Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили до дъно добре, с цел да се случи това - само че в този момент сме ние и поемаме отговорността “, сподели министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев. В същото време той уточни, че оставките в никакъв случай не вземат решение проблемите. Едан от грешките ни с Ивайло Московски и Валентин Радев е не толкоз добата връзка по тематиката за пътната сигурност, разяснява от своя страна Николай Нанков.

Двамата министри Радев и Нанков оповестиха, че най-вероятно ще се върнат в Народното събрание като депутати. Министър Ивайло Московски не беше на срещата с медиите, тъй като е в болнични, прецизира от своя страна Българска телеграфна агенция.
Не е редно да разясняваме през днешния ден отговорността на други участници в процеса. Ние поемаме цялата политическа отговорност и по тази причина подаваме оставки, сподели министър Николай Нанков. Бившите ръководители на УС на АПИ през днешния ден дават пояснения в НСС, само че други подадени оставки няма, уточни Нанков.

Произшествията по пътища през 2017 и 2018 година понижават. Трудно е в този момент някой да ни повярва на фона на тези жертви, само че това е истината, сподели Валентин Радев. Ако забележим какво е направено от първото държавно управление на ГЕРБ, ще отчетем, че жертвите по пътищата са свалени на половина - от близо хиляда на година на 600, въпреки че в този момент те малко се усилват, сподели вътрешният министър в оставка. Всички системи в случая ще бъдат прегледани от прокуратурата - пътища, инфраструктура и Министерство на вътрешните работи, както и реакцията на водачите. Материалите по случая са събрани и предадени на прокуратурата, сподели Радев.

По случая са дадени седем сигнала за положението на сектора - това може да направи нашето министерство. Друго министерство може да направи друго и по този начин нататък. Очевидно ние и тези преди нас не сме се справили най-добре, сподели Валентин Радев, представен от българските организации.

Може би координацията сред нашите министерства не е била на нужното равнище, защото не всеки път сигналът за проблем е задоволителен. Ако е имало всекидневен надзор за рестриктивните мерки на пътища, в това число и на този, може би е нямало да се стигне до този случай, сподели министърът в оставка Николай Нанков. Липсата на съгласуваност по тематиката пътна сигурност е една от грешките на тримата министри, добави от своя страна министър Нанков, представен от Българска телеграфна агенция.

Оставките в никакъв случай не вземат решение проблемите - това е акт на политическа отговорност, сподели Валентин Радев. В момента с промените в нашите ведомства " вършим гражданска война " - с измененията в Закона за пътищата, с разширение на ролята на Междуведомствената комисия за сигурността по пътищата. Тези неща ще се случат в близко бъдеще, сподели Радев. България би трябвало да понижи броя на жертвите в произшествия - предходната година бяха 602, само че би трябвало да паднат до към 300 - 400 годишно, добави Валентин Радев. Досега никой не е заставал по този начин да поеме политическата отговорност, ето ние заставаме и ви споделяме, че вършим такива стъпки, само че не е в този момент моментът за това. Сега мисълта ми е единствено за тези хора, които са в болничното заведение след злополуката, и не ми е комфортно да се изяснявам какво сме създали, сподели Радев.

Оставката е персонален акт и ние я депозирахме по волята си още преди пет дни, сподели Николай Нанков.

В същото време шефът на АПИ, инж. Дончо Атанасов съобщи, че не намира пропуски в работата на организацията. „ Не намирам пропуски в работата на АПИ, довели до нещастието край Своге “, сподели той след разпит в Националната следствена работа,

„ По завоя, където стана случаят, в никакъв случай никой нищо не е коментирал. Има протоколи – всички документи са показани пред следствието. Никой в никакъв случай не е коментирал за реорганизация на пътя този завой да бъде изправен “, сподели инж. Атанасов и изясни, че договорът с компанията реализатор е по FIDIC. По думите му това са контракти, които се извършват в целия свят.

Кметът на София Йорданка Фандъкова изясни от своя страна пред публицисти, че „ компанията „ Трейс груп Холд “ е работила и работи по под 10% от общите планове в Столична община, което е сред 90 и 100 обекта, които сме изпълнявали и изпълняваме сега “.
Припомняме, че поради подозрение в качеството на осъществяването на правата, на която стана злополуката край Своге и причина за 17 жертви, прокуратурата стартира инспекция на посочената компания.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР