Министърът на транспорта Ивайло Московски е в готовност да напусне

...
Министърът на транспорта Ивайло Московски е в готовност да напусне
Коментари Харесай

От солидарност с превозвачите Московски е готов да напусне Съвета на министрите

Министърът на превоза Ивайло Московски е в подготвеност да напусне Съвета на министрите по превоза, в случай че се одобряват промени в разпоредбите за превозвачите, с които българският бизнес не е склонен, заяви пресцентърът на Министерството на превоза.

Днес представители на транспортния бизнес взеха решение да стачкуват в София и страната с камионите и рейсовете си на на 17 май - деня, в който в София ще дойдат доста европейски водачи за срещата на върха на Европейски Съюз. Те упорстват да не се одобряват текстове от пакета " Мобилност ", които ще изискват заплащането на по-високи осигуровки на водачите, повече време за отмора и прибиране вкъщи на всеки няколко седмици. Междувременно Българска социалистическа партия употребява недоволството като упрекна държавното управление, че е пропуснало да отбрани бранша, когато казусът е бил обсъждан на европейско равнище през есента на 2017 година

Над 3000 български камиони ще излязат от европейския пазар, предвижда през днешния ден Московски пред участниците в конференцията " Европейското бъдеще на превоза от Централна и Източна Европа ". Той повтори опасенията, изразени през вчерашния ден и от премиера Бойко Борисов пред еврокомисаря по превоза Евелина Булц, за това, че банкрутите на българските превозвачи ще насърчат емиграцията измежду водачите и техните фамилии.
В същото време акцентира, че " още преди няколко години, когато се заприказва за въвеждането на избрани рестриктивни правила за българските превозвачи, сме реагирали остро, като сме защитавали по безапелационен метод правата им и сме отстоявали спазването на европейските правила за свободно придвижване на артикули, хора и капитали ". По думите му, българската позиция постоянно е била безапелационна по тези въпроси и е вярно да бъде открито консенсусно решение, защитаващо ползите на всички страни.

Шофьорите са свободни да почиват където желаят

Първата противоречива тематика, обрисувана от Московски, е обвързвана с възможното обвързване водачите на камиони да се прибират на несъмнено време вкъщи. България като страна в географската външна страна на Европейски Съюз е в неизгодно състояние, тъй като на водачите ще им отнеме доста време да се приберат в страната на тъкмо избран период от време, посочи министърът. Освен това, по думите му, водачите, като свободни жители на съюза, имат цялостното право сами да избират къде да почиват със фамилиите си. Поради това България е изрично срещу това предложение. Позицията, която ще пазиме е, превозвачите да дават опция за отмора на избран интервал на своите водачи, а те сами да избират къде и по какъв начин да прекарат времето, когато не са на работ, сподели министърът.

Седмичната отмора отвън кабината - единствено в предпазени паркинги

Предложението седмичната си отмора водачите да прекарват в хотел, а не кабината на тира, ще сътвори съществени компликации за превозвачите, най-много поради условието на застрахователите товарите и камионите да не се оставят без контрол, посочи министърът. По този въпрос българската страна е подготвена да се съгласи, единствено когато има построени паркинг зони с защита и нужните условия за водачите. Вчера еврокомисар Булц съобщи на срещата с Борисов, че такива паркинги ще бъдат построени с еврофинансиране.

Как ще се заплащат командировките

По думите на Московски няма методика за изчисляването на бъдещите ставки за командировъчните, а уверенията на Брюксел, че същите правила ще важат и за фирмите от трети страни са мъчно изпълними, тъй като Европейски Съюз няма пълномощията и механизмите действително да ги управлява. Предложението на българската страна е начисляването на командировъчните, по отношение на законодателството в страната, в която обитава даден лидер, да става след 7 поредни дни работа за месец.

По четвъртата тематика, за каботажите транспорти, министърът посочи, че българската страна е подготвена на отстъпки за този вид транспорти за броя на дните и интервенциите на месец.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР