Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе

...
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев проведе
Коментари Харесай

Транспортният министър: Турският корабособственик цели затопяване на кораба Вера Су

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев организира поредност от срещи в Морска администрация - Варна по отношение на разрешаването на обстановката към заседналия край Камен бряг транспортен съд. Министърът се срещна с представители на салвидж компанията, застрахователя на кораба и застрахователя на товара.

От думите му стана ясно, че „ корабособственикът съзнателно не подхваща никакви съответни дейности по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, с концепцията да получи сумите от застраховката “.

По време на срещата с представителите на салвидж компанията, бе обяснено на министъра, че те имат подготвеност и дават гаранции за бързото разрешаване на обстановката, само че досега не са получили възлагане на интервенция от страна на турския корабособственик.

Компаниите „ Смит салдидж “ и „ Мултрашип “ са измежду най-хубавите оператори в света по спасяването на кораби, с доста висок репутационен рейтинг. Според тях съвкупността от фактори – неналичието на съответни дейности от страна на турския корабособственик по възлагане на поръчка към салвидж компания и неприятните атмосферни условия, могат да доведат до отлагането на акцията по спасяването на кораба.



Министър Христо Алексиев ги осведоми, че все още българската страна към този момент предприе ограничения за основаване на организация за евакуация на екипажа, което се случи преди няколко дни, ограничения по източването на горивото и горивно-смазочните материали, с което ограничи на 95 % риска от разлив в Черно море и сега подхваща дейности по процедурата за разтоварване на карбамида по безвреден за околната среда метод.

Министър Христо Алексиев организира срещи и с всички представители на застрахователните компании, ангажирани със случая. Алексиев настоя за цялостна съгласуваност сред другите заинтригувани страни и своевременна информация за формалната позиция и проекти по спасяването на кораба от страна на корабособственика.

Министърът сложи въпроса за цялостното възобновяване на разноските, направени от българската страна досега и бъдещите такива. Застрахователите на товара споделиха с министъра терзанието си от разнопосочните сигнали на корабособственика, който изпраща разнообразни известия към другите страни.

Според министър Алексиев това може да се интерпретира, като изкуствено закъснение на процеса по избавяне на кораба, за осъществяване на доходи от застраховка.

„ Няма да търпя по никакъв метод такова държание по отношение на българската страна. Всички заинтригувани страни работим в цялостна съгласуваност, с цел да се отбрани интереса на страната ни, да се минимизира отрицателното въздействие върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна операция. Държавата ще претендира всички направени разноски по интервенцията и възможни вреди. “

В утрешния ден, представители на Изпълнителна организация „ Морска администрация “, на салвидж компанията и на застрахователите ще създадат оглед на настоящото положение на кораба и ще показват писмени оферти към министър Алексиев за по-нататъшните стъпки по избавителната акция. След огледа, предпочитано ще стартира транспортиране на останалите рискови материали – остатъчното гориво, батерии (ГСМ) и др.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР