Министърът на търговията на Саудитска Арабия Маджид ал-Касаби уточни на

...
Министърът на търговията на Саудитска Арабия Маджид ал-Касаби уточни на
Коментари Харесай

БРИКС: Саудитска Арабия още не се е присъединила според министър

Министърът на търговията на Саудитска Арабия Маджид ал-Касаби посочи на 54-ата годишна среща на Световния стопански конгрес (СИФ) в Давос, че страната не се е включила публично към БРИКС, макар че е получила покана.

Макар че в началото в отчетите се твърдеше за участие на Саудитска Арабия, объркването беше отстранено от ал-Касаби, който акцентира , че формалното приемане е в развой на осъществяване и се чакат спомагателни детайлности от саудитското държавно управление.

Неяснотата към поканата се дължи на геополитическото напрежение сред Китай и Съединени американски щати, което кара Саудитска Арабия деликатно да обмисли решението. БРИКС, в началото състояща се от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се разшири, като включи Обединените арабски емирства, Иран, Египет и Етиопия, а Аржентина отхвърли поканата през ноември.

Потенциалното включване на Саудитска Арабия, която е най-голямата стопанска система в арабския свят с годишен Брутният вътрешен продукт, надхвърлящ $1 трилион и обилни петролни запаси, би засилило в допълнение БРИКС в икономическо отношение.

Присъединяването към БРИКС значи стратегическа смяна за Саудитска Арабия, която дава нови стопански благоприятни условия и пътища за диверсификация за понижаване на зависимостта от петрола.

Този ход също по този начин ускорява геополитическото въздействие както на Саудитска Арабия, по този начин и на други близкоизточни страни членки, като реализира баланс сред обичайните западни съюзи и нововъзникващите световни партньорства.

Медиите оповестяват, че през май миналата година Саудитска Арабия е водила диалози с Новата банка за развиване (НБР) на БРИКС за присъединение към блока.

Създадената през 2015 година НБР има за цел да поддържа инфраструктурата и устойчивото развиване в страните от БРИКС и други нововъзникващи стопански системи. Потенциалното включване на Саудитска Арабия би могло да обезпечи на НБР нови благоприятни условия за финансиране, като ускори потенциала ѝ за ръководство на рисковете, свързани с световното отдръпване от $.

В резюме, макар че Саудитска Арабия не е приела публично поканата на БРИКС, настоящите разсъждения акцентират евентуалните стопански преимущества, стратегическите благоприятни условия и геополитическото въздействие, свързани с присъединението към блока, което го прави извънредно значимо решение за страната.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР