Министърът на търговията на САЩ се отправя към Китай, за да засили търговията на фона на напрежението

...
Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо посещава Китай за
Коментари Харесай

Министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо посещава Китай за четири дни, започвайки от неделя, с цел да засили бизнес връзките между двете най-големи икономики в света, въпреки че администрацията на Байдън предприе поредица от стъпки за предотвратяване на износа на чувствителна американска технология.

Раймондо многократно е казвал, че Съединените щати не искат да се „отделят“ от Китай, но също така отбеляза, че агресивно е поставила китайски компании в списък за контрол на износа.

„Има много ползи от правенето на бизнес (с Китай ) където можем. Като казахме това, трябва да защитим това, което трябва, и да сме широко отворени за заплахите и стратегическата конкуренция," каза Раймондо през юли.

Напрежението е високо, докато Съединените щати работят със съюзници, за да блокират Достъпът на Китай до жизненоважно оборудване, необходимо за поддържане на конкурентоспособността на неговата индустрия за чипове, и Пекин ограничава доставките от известни американски фирми като производителя на самолети Boeing BA.N и компанията за чипове Micron Technology MU.O.

Преди пристигането на Раймондо в Пекин в неделя, няколко скорошни съобщения от САЩ вероятно са зарадвали китайските служители. Във вторник Китай приветства решението на САЩ да вдигне ограниченията за контрол върху износа на 27 китайски предприятия, заявявайки, че то благоприятства нормалната търговия между китайските и американските фирми.

А в сряда Съединените щати заявиха, че търсят шестмесечно удължаване на десетилетно научно и технологично споразумение с Китай, сделка, която китайски служители изразиха желание да удължат.

Двете най-големи икономики в света са били най-големите си търговски партньори, но сега Вашингтон търгува повече със съседна Канада и Мексико, докато Пекин търгува повече с Югоизточна Азия.

Посещението идва след блиц на интензивна дипломация в продължение на няколко месеца от страна на най-добрите сътрудници на президента на САЩ Джо Байдън, насочени към облекчаване на напрежението между Вашингтон и Пекин.

Длъжностните лица се надяват да вижте конкретни признаци на напредък в отношенията, в потенциални области, вариращи от търговия до климат, навреме за потенциална среща лице в лице между Байдън и китайския му колега Си Дзинпин преди края на годината.

Индустрията на полупроводникови чипове има желание да защити печалбите си в Китай, тъй като администрацията на Байдън обмисля нов кръг от ограничения върху износа на чипове за Китай. Миналата година Китай отчита 180 милиарда долара покупки на полупроводници, повече от една трета от общо 555,9 милиарда долара в световен мащаб и най-големият отделен пазар, според Semiconductor Industry Association.

Раймондо през май каза, че Съединените щати "няма да толерират" Ефективната забрана на Китай за закупуване на чипове памет Micron и работи в тясно сътрудничество със съюзниците за справяне с такава „икономическа принуда“.

Раймондо каза през юли, че администрацията на Байдън се стреми внимателно да насочи контрола на САЩ върху износа за Китай, но правилата ще струват на фирмите някои приходи.

Ограниченията не трябва да са толкова широки, „че да откажете приходите на американските компании и Китай да може да получи продукта другаде, или Китай да получи продукта от други страни“, каза Раймондо. Правилата "ще лишат някои приходи на американските компании, но смятаме, че си заслужава."

Един голям отворен въпрос е кога Китай ще възобнови доставките на пътнически самолети Boeing 737 MAX. Раймондо, който многократно е разговарял с ръководители на Boeing, каза през 2021 г., че китайското правителство не позволява на местните авиокомпании да купуват произведени в САЩ самолети Boeing.

„Има самолети за десетки милиарди долари, които китайските авиокомпании искат да купят, но китайското правителство стои на пътя“, каза тя.

Пътуването на Раймондо може да е последното лично взаимодействие между висши служители на САЩ и техните китайски колеги преди посещението на вицепрезидента Камала Харис на 4-7 септември към срещите на АСЕАН на страните от Югоизточна Азия, пътуването на Байдън на 7-10 септември до Индия за срещите на Групата на 20-те и годишната среща на световните лидери в ООН по-късно през септември.

В кулоарите на тези срещи Байдън и Харис се очаква да прекарат време в ухажване на съседни страни, разтревожени от настоятелната позиция на Китай в Индо-Тихоокеанския регион и западащата икономика.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР