Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че се обмисля

...
Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви, че се обмисля
Коментари Харесай

Готви се поскъпване на еднодневните винетки за товарни автомобили

Министърът на районното развиване Николай Нанков разгласи, че се обмисля опцията еднодневните винетки за товарни коли да нарастнат. В момента те костват 21 лв., което той дефинира като прекомерно ниска цена.

Септември ще вземем политическо решение за цената на еднодневните винетки за тежкотоварния трафик. С разискването на бюджет 2018 година ще стане въпрос по тематиката. От АПИ готвят разбор за еднодневните винетки, които се употребяват най-вече и се таксува преминаващият директно тежкотоварен трафик ", изясни министърът, представен от пресцентъра си.

Той взе участие в полемика, проведена от Камарата на строителите.

Министърът изясни, че сега цената на винетките за леки коли е несъизмеримо висока на фона на винетките за тежкотоварни коли. Тенденцията от 2014 година досега е леките коли да устоят пътния бранш, като анализите сочат, че сега 67% от приходите от винетки идват от леките коли.

" Моето мнение е, че цената на винетката за леки коли не би трябвало да се покачва, само че за товарните коли изрично би трябвало да има смяна. Тежкотоварният и директен трафик би трябвало да заплаща повече, тъй като разрушава повече инфраструктурата и замърсява околната среда. Не по-малко от 10 000 директно преминаващи коли минават на ден през страната ни ", акцентира Нанков.

Той изясни, че най-справедливият модел за възнаграждение на прилагане на инфраструктурата ще е въвеждането на тол-системата и електронните винетки. Според анализите най-консервативните прогнози сочат, че минималните доходи, които се чакат след въвеждането на тази система, са 660 млн. лева годишно от товарния трафик и 200 млн. лева от леки коли. Така предстоящите доходи през първата година от въвеждането на тол-системата са от 800 млн. лева до 1 милиарда лева, изясни министър Нанков.

По думите му единствено приходите от товарния трафик биха се равнявали на 1.5 млн.лв. дневно, които сега се губят. Министърът удостовери, че се готви иск против фурмите, които апелират процедурата за внедряване на тол-системата. Ангажирани са самостоятелни инспектори, които изготвят нужните калкулации.

" От обжалванията губим всички жители, които пътуват всеки ден по пътищата. Едно е да се поддържа републиканската пътна мрежа с 300 млн. лева, колкото получаваме в този момент, друго е с 1 млрд лева, добави той. Приходите ще бъдат съобразени с модела на тарифиране.

Пътищата, които ще се обзет от системата ще се дефинират с решение на Министерския съвет по предложение строителното министерство и пътната организация. Моделът за тарифиране ще се избере като се вкара тол-системата.

Нанков счита, че с по-високите доходи ще може да се дострои " Хемус ", скоростния път Ботевград-Видин, автомагистрала Русе-Велико Търново, уширението на Бургас – Слънчев бряг, тунел под Шипка.

Сумата на тези планове е 7 милиарда лева Сега обаче с бюджет от 300 млн.лв. се строи и ремонтира доста по-малко, още повече, че 80 млн.лв. от тези средства отиват за зимно поддържане, добавя министърът.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР