Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов

...
Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Кой е кръгът около Кирил Петков, който има интерес от контрола върху плащанията на АПИ, защото и до ден днешен премиерът контролира тези плащания?

Министърът на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов дава ексклузивен брифинг. Причина за светкавичната реакция е обвиняването, отправено през днешния ден от депутата Настимир Ананиев и зам.-министъра на финансите Андрей Цеков.

По мотив абсурда с неизплатените пари за публични поръчки на пътищарите хората на Кирил Петков обявиха, че управлението на АПИ носи директна отговорност за това. И че то се назначава от министъра на районното развиване, който следва да потърси политическата и професионална отговорност.

" Не АПИ анулира публичните поръчки за поддръжка на пътища. Те бяха анулирани вследствие на обжалване на самата документална процедура ", сподели още той.

По думите му обжалването е заради прекомерно рестриктивни условия, които са напълно в интерес на страната. " Хем прислугвам мафията, хем слагам рестриктивни условия. Виновен за тези условия е Кирил Петков, тъй като в неговия кабинет АПИ упорстваха за оптимални рестрикции. Спомняте си по какъв начин сме се разправяли за 60/40, 80/20 и другите условия за поръчките. Ето го резултата от намесата на министър-председателя в поръчките на АПИ. Към днешна дата Петков управлява заплащанията на АПИ ", разкри Караджов.

Чува ли сте някоя друга социална поръчка да бъде прекъсната и един месец да й бъде арестувано оповестяването - това не е инцидентно, добави той. Караджов сподели, че всичко, което споделя е подкрепено с документи. " Кой е кръгът към Петков, който има интерес от контрола върху заплащанията на АПИ, тъй като и до ден сегашен министър председателят управлява тези заплащания ", попита районният министър в оставка.

По думите му Кирил Петков и Политическа партия не за първи път газят законите и конституцията на България.
" Кирил Петков въобще не си спомня обстоятелствата. Няма значение какви смехотворни статуси си написа във Facebook. Той е отговорен за датата 30 септември, когато завършват договорите. Мога единствено да предлога на депутатите да трансформират точката в Закон за обществените поръчки и от 30 септември, срокът да бъде до избор на нова компания ", посочи Караджов.

Според него повода за прекъсването на строителството на автомагистралите е само на Кирил Петков.
" Да бягаш от отговорност и да опитваш да прехвърлиш личните си неточности към някой различен, това е неприлично. Ако не можеш да поемеш обикновена отговорност за личните си дейности, каква отговорност въобще можеш да поемаш, камо ли за ръководството на страната ", обърна се районният министър в оставка към министър-председателя.

" В началото, когато започнахме, Кирил Петков разпроеди всички заплащания на АПИ над 900 000 лв. да минават през неговия заместник-министър тук, като политкомисар, преди да влязат в Министерски съвет. И до ден сегашен съблюдавам тази заповед, макар че тя е противозаконна ", отсече Гроздан Караджов.

Караджов разяснява и поръчката за четирилентовия път Велико Търново-Русе. Поръчката е стояла дълго време на бюрото му. Той сподели, че дълго време не са я процедирале, тъй като компаниите, които са кандидатствали били тези компании, които Петков наричал " крадливи ".

" Затова на 12 май в наличието на Василев в кабинета на Петков и в наличието на Рашков на Цеков и Ивайло Стайков, попитах дали да се отвори финансовият пакет, тъй като се вижда кои са компаниите. Ако се отвори би трябвало да бъде приключена процедурата с решение ", акцентира той. Сега те се учудвали.

" Никога не съм си помислял да се подписва контракт с тези компании, тъй като има законова възбрана, а не тъй като Политическа партия са го спрели ", добави министърът на районното развиване в оставка.

Караджов сподели, че ясно е изразил позиция, че контракт за тази автомагистрала няма да подписа.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР