Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил писмо до

...
Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е изпратил писмо до
Коментари Харесай

Десислава Атанасова обвини министър в нарушение на Изборния кодекс

Министърът на районното развиване Андрей Цеков е изпратил писмо до всички кметове в страната с инструкции по какъв начин да поясняват наредбите в закона, които не разрешават да гласоподават на гласоподаватели без 6-месечна уседналост преди вота по непрекъснат или по сегашен адрес, заяви Десислава Атанасова в профила си във Facebook. Цеков показва и какви документи може да послужат на градоначалниците да отстранен заличения гласоподавател и да му дадат опция да упражни вота си, в случай че той пожелае.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС упрекна министър Цеков в нарушаване на Изборния кодекс и Закона за гражданската регистрация поради проблема " Асен Василев не може да гласоподава в Хасково ", по думите на Атанасова.

" Според Закона за гражданската регистрация, всеки български жител е задължен при смяна на адресната си регистрация в 30 дневен период да уведоми общинската администрация. Асен Василев не е извършил това свое обвързване и заради тази причина НЕ участва в изборните описи по сегашен адрес в Хасково, т.е. НЕ са налице основанията да бъде отстранен от листата на заличените лица. Днес Андрей Цеков с писмо до кметовете на общини " пояснява " разпореждания на закона, макар напътствията на ЦИК от 04.08.2023г и в безусловно нарушаване им " указва " по какъв начин да действат при използването на чл.39 от ИК ", споделя Атанасова.

" Министърът на Министерство на регионалното развитие освен надвишава пълномощията си, само че очевидно нарушава и Изборния кодекс. Апелирам, всички кметове на общини в България да съблюдават прецизно наредбите на Закона за гражданската регистрация и Изборния кодекс, а министър Цеков да анулира скандалното си писмо. Никой не е над закона ", декларира лидерката на групата на ГЕРБ в Народното събрание. Атанасова ползва и клише от писмото, за което твърди, че министърът на районното развиване е разпратил до кметовете на всички общини.

От писмото излиза наяве, че министърът поучава кметовете да отписват от заличителния лист гласоподаватели без уседналост в адресната регистрация, при изискване, че заличеното лице е вписано в книгата на етажната благосъстоятелност преди повече от 6 месеца, има документи за платени битови сметки, ток, парно и вода, да вземем за пример, има контракт за доставка на интернет и телевизия, платени от него застраховки и осигуровки.

Кметовете да могат да го връщат в изборния лист и в случай че покаже уверение от Министерство на вътрешните работи за влизане и излизане от страната, както и в случай че е записано в бюрото по труда. Всички тези документи да се одобряват като доказателства за стимулирано решение на кмета да изключи лицето от листата на заличените, в случай че въпросният жител изиска да се запознае с претекстовете на отхвърли да гласоподава и изиска да му бъде вдигната възбраната.

Казусът породи предходната неделя, откакто в Хасково на финансовия министър Асен Василев не бе позволено да гласоподава, защото адресната му регистрация е в Съединени американски щати.

Указанията на ЦИК по отношение на използване на правилото на уседналост за изборите гласят, че гласуващите и претендентите би трябвало да са живели минимум през последните шест месеца преди датата на вота в съответното обитаемо място.

За претендентите и гласоподавателите български жители " уседналост " значи да имат адресна регистрация и по непрекъснат, и по сегашен адрес на територията на България, като най-малко единият от тях да е в обитаемото място на територията на съответната община към датата 28 април тази година. За гласуващите това значи, че ще могат да упражнят правото си на глас по сегашния си адрес, в случай че той е регистриран към същата дата и, в случай че е подадено заявление за регистриране в изборния лист, по сегашен адрес.

Ако актуалният адрес е регистриран след 28 април, ще може да се гласоподава единствено по непрекъснатия. Избирателите, които са трансформирали адресната си регистрация в друго обитаемо място след 28 април, имат право да гласоподават по предходната си регистрация, където са включени в изборните описи, разгласи още през август ЦИК по отношение на вота на 29 октомври.



СНИМКА: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР