Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова претърпя грандиозен провал

...
Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова претърпя грандиозен провал
Коментари Харесай

Грандиозен провал на искането за освобождаване на Иван Гешев, Йорданова няма доказателства

Министърът на правораздаването в оставка Надежда Йорданова претърпя величествен неуспех по време на разглеждането всъщност на настояването за предварително премахване на основния прокурор Иван Гешев, оповестява организация ПИК.

Точката е импортирана в дневния ред на съвета от министър Йорданова. Процедурата по предлагането на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по настояването на проф. Стоилов - на 4 май.

Съдебният съвет разиска допустимостта на основанията в предложенията и одобри, че двете би трябвало да се прегледат всъщност, взаимно.

Основанията, на база които се желае освобождението на основния прокурор, са във връзка със подозрения за осъществени служебни нарушавания от него и уронване престижа на правосъдната власт, предава Българска телеграфна агенция.

Оказа се, че Йорданова твърди за осъществени нарушавания от основния прокурор, за които сама признава, че няма никакви доказателства, нито писмени, нито устни.

Парадоксът е, че до неуспеха на Йорданова се стигна на база въпрос на члена на Висшия правосъден съвет Атанаска Дишева, която попита правосъдния министър в оставка - има ли устни или писмени разпоредби на основния прокурор по повод публикуването на прессъобщение с извадки от специфични разследващи средства.

Надежда Йорданова призна, че писмени инструкции на Гешев за публикуването от Специализирана прокуратура на извадки от СРС-та няма. Контрирана - има ли доказателства, че Гешев е издал устни разпоредби, правосъдният министър в оставка още веднъж призна, че нямала, а изхождала от пълномощията на обвинител №1.

Надежда Йорданова въобще не можа да изясни по какъв начин твърди, че Гешев следва да носи отговорност за нещо, в случай, че не разполага с доказателства в тази посока.

" Задаваме ви обикновен въпрос, от кое място имате информация, че основният прокурор е разпоредил нещо ", попитаха кадровици Йорданова, само че тя по този начин и не можа да отговори.

Членовете на Висш съдебен съвет пробваха да схванат от правосъдния министър по какъв метод твърди нещо, без да има доказателства. " Как се потвърждават устни разпоредби? Със запис, със свидетелски показания, с паметна записка? ", попитаха кадровиците.

Йорданова наново призна, че нямала доказателства, а изказванията се базирали на догатки.

Гешев категорично изиска от Надежда Йорданова да обясни къде в законодателството има текст, че основният прокурор има пълномощия за устни разпоредби. Правосъдният министър почервеня, а Иван Гешев я попита - " адвокати ли сме, госпожо Йорданова, не ми отговаряйте... "

Близката до правосъдния министър в оставка кадровичка Атанаска Дишева, която безусловно срина Надежда Йорданова, опита да я измъкне от забърканата каша, само че претърпя неуспех. Главният прокурор отговори на Дишева, че прави политически тълкования, които няма да разяснява.

Видимо обезпокоена, Йорданова не можа да измисли какво още да каже, само че идващите въпроси от кадровиците направиха на пух и прахуляк цялата й доктрина на „ антиГешев “ конспирацията. Така в дебата влезе и Евгени Иванов от Прокурорската гилдия, който попита по какъв начин по този начин министърката твърди, че Висш съдебен съвет би трябвало да в профил основния прокурор за нещо, без да има документи, с които да потвърди основанията за това.

„ Щом нямате документ, документално доказателство или паметна записка, то тогава евентуално имате аудио запис на устното предписание на основния прокурор към пресцентъра “, попита Иванов, като напомни главното правно състояние – тежестта на доказване на обещано обвиняване пада върху обвиняващия.

Тук пристигна и моментът, в който Йорданова безусловно се завърши – себе си и цялата дрънканица към фиксацията върху основния прокурор, като съобщи: „ Ако имам сходен аудио запис, това значи, че казвате, че нарушавам закона и Конституцията. Казах, че нямам доказателства… “, призна си чистосърдечно и без да остави място за повече въпроси Йорданова.

Преди съвещанието на съвета Гешев разгласи пред публицистите, че задачата е той да бъде свален, с цел да се постави комфортен основен прокурор, да " се постави дисциплиниран основен прокурор и правосъдната власт да извършва поръчки, както Министерство на вътрешните работи да вземем за пример ".

Главният прокурор предвижда, че съдии и прокурори ще " бъдат изправени пред избора да нарушат закона, или да останат без работа и да не могат да хранят фамилиите си ".

Решението за предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев би трябвало да бъде взето с най-малко 17 гласа „ за “ от Пленума на Висшия правосъден съвет.

Очаквайте подробности
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР