Министърът на правосъдието Цецка Цачева се оплака, че докладът й

...
Министърът на правосъдието Цецка Цачева се оплака, че докладът й
Коментари Харесай

Цачева за Нинова: Необяснимо е юрист да слага знак за равенство между корупция и корупционни престъпления

Министърът на правораздаването Цецка Цачева се оплака, че отчетът й пред Консултативния съвет по национална сигурност е бил неточно представен и обособени изречения, сложени отвън подтекста, са били свързани в едно изречение и по този начин образували " неистинско умозаключение ".

Цачева направи коментар след държавното съвещание и явно засяга изявлението на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която през вчерашния ден пред Би Ти Ви приказва за консултативния съвет по национална сигурност и цитира отчет на Цачева, в който по думите й пишело, че " не всеки път корупцията е закононарушение ".

" За мен е необяснимо правист, някогашен следовател, да слага знак за тъждество сред понятието корупция и корупционни закононарушения, които са единствено част от него ", означи Цачева, представена от Българска телеграфна агенция.

По думите й в отчета ставало дума за установяване на понятието корупция. " Най-близо за задачите на закона, импортиран от Министерския съвет в Народното събрание, сме употребили дефиницията на " Трансперънси интернешънъл ", съобщи министърът. В отчета се казвало следното: " За да е сполучливо противодействието на корупцията, е належащо да се даде отговор на въпроса за какво до този миг битката с корупцията значително е неефективна. Този въпрос има повече от един от един отговор, само че една от главните аргументи за несправяне с явлението е, че на процедура липсва ясна формулировка на понятието корупция ", цитира Цачева. По думите й планът на ГЕРБ, който неотдавна беше признат от държавното управление, прави крачка напред, като дава формулировка за потребностите на закона.

" Корупционните закононарушения са сформира, част от Наказателния кодекс. Със заповед на основния прокурор от 2014 година е въведен азбучник на корупционните закононарушения. Вярно е, че в нашето наказателно право има потребност от актуализация на тези закононарушения и сега в Министерството на правораздаването се работи по предложение за промени в Наказателния кодекс, където се планува друга дефиниция на другите сформира във връзка с дейния и пасивния рушвет. За образец давам длъжностното заграбване да важи освен за длъжностни лица, само че и за частния бранш, да вземем за пример банките ", изясни още Цачева.

В Народното събрание са импортирани два законопроекта за битка с корупцията - единият на ГЕРБ, другият на Българска социалистическа партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР