Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и

...
Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов обсъди с декани и
Коментари Харесай

Янаки Стоилов обсъди с декани специалността Право

Министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов разиска с декани и представителите на юридическите факултети у нас действието на Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по с пециалността " Право " и професионална подготовка " Юрист ", оповестява Министерство на правораздаването.

По думите му задачата на срещата е да се сложи въпроса за нормативната уредба за образованието по компетентност " Право ". Янаки Стоилов означи обстоятелството, че до момента измененията в Наредбата са били фрагментарни и не са засягали комплекса от основни въпроси.

" Главното за мен е, че в обозрима вероятност би трябвало да се създаде нова разпоредба ", изясни проф. Стоилов и добави, че такава задача не може да се извърши за късия мандат на служебното държавно управление, само че задачата му е полемиката по тематиката да приготви основа за решение .

Правосъдният министър сложи на полемика също нуждата от общ държавен изпит, както и въвеждането на четири стълба в юридическото обучение посредством смяна на образователните стратегии . Ние би трябвало да помислим по какъв начин по-добре да съвместим теорията и практиката , добави той. Стоилов сложи на разискване и въпроса дали да има степен " бакалавър " в юридическото обучение: Магистри да бъдат тези, които упражняват класическите юридически специалности.

Деканът на Юридическия факултет в СУ " Св. Климент Охридски " проф. Даниел Вълчев сподели, че академичната среда, дружно с министерството, би трябвало да решат дали ще се върви в посока разработване на напълно нова разпоредба или осъвременяване на актуалната . Той направи предложение да се мисли за контролиране на броя на часовете в другите курсове. Голям проблем са и образователните практики. Те официално се водят, само че би трябвало да се направи по-значима смяна, добави още проф. Вълчев.

Проф. Георги Митов, декан на ЮФ на Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ", също обърна внимание върху правенето на програмата за образование и вярното систематизиране на хорариума и проучването на разнообразни специалности, както и правилото за избор на наложително избираеми дисциплини: Наблюдава се неприятно развиване - нормално студентите избират тези дисциплини, които се взимат най-лесно.

Деканът на ЮФ на ПУ " Паисий Хилендарски " доцент Даниела Дончева подчертава върху нуждата от разработване на постоянни правила за банкет в юридическите специалности. Според нея въвеждането на прекомерно доста изпити обезсмисля ролята на висшите образователни заведения и изрече мнение, че изпитът за дееспособност би трябвало да отпадне. Трябва да даваме многостепенно обучение, а оттова нататък конкуренцията да обезпечава най-хубавия асортимент, добави тя.

На срещата беше издигнат и въпросът за смяна на метода на проучване на правото на Европейски Съюз.

Деканът на ЮФ на УНСС Захари Торманов прикани за опълчване на наклонността на неглижиране на правото. Той се изрече в поддръжка на въвеждането на степени в юридическото обучение: Можем да мислим за бакалавърска степен с лимитирана дееспособност.

На финала, министърът на правораздаването обърна внимание на нуждата от надзор на качеството на юридическото обучение посредством приемане на идентични критерии към завършващите своето образование студенти. Достатъчно време преди края на идната образователна година би трябвало да се дефинира по какъв метод ще се реализира приемът на студенти в юридическите факултети .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР