Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума
Коментари Харесай

Министър Йорданова внесе предложение до пленума на ВСС за освобождаване на Иван Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова внесе за разглеждане от пленума на Висшия правосъден съвет предложение за освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев на съображение член 175, алинея 1 от Закона за правосъдната власт.
Фактическите и правни условия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, които се акцентират в предлагането, са за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт, според член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията

Министър Йорданова дава за разглеждане от Висш съдебен съвет девет нови условия, даващи й съображение да изиска оставката на основния прокурор.

Посочените условия включват случи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година, настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото против Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд – „ Осемте джуджета “,  сигналът от някогашния съучастник в „ Жоси “ ООД Георги Цолов Георгиев за „ открадването “ на сдружението и палеж на фамилната му къща, обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата, неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват мнения, събитието, че основния прокурор е утвърдил инструкции „ при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство, както и казусът „ Гебрев “.

В претекстовете предоставени на Висш съдебен съвет се акцентира, че изложените в предлагането условия обосноват извод, че са налице осъществени дейности и позволени бездействия от основния прокурор, които съставляват учредения по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията за освобождението му от заеманата служба. В решение № 1 от 08.02.2022 година по к.д. № 17/2021 година Конституционният  съд сочи, че провиненията, планувани в член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, тъй като са осъществени от стоящите най-високо в системата на правосъдната власт административни ръководители.

По-рано през днешния ден пред публицисти Йорданова бе сбита и съобщи, че ще внесе предложението .

frognews.bg
Източник: svobodnoslovo.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР