Министърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква заседание на пленума на

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова свиква заседание на пленума на
Коментари Харесай

ВСС обсъжда искането за предсрочно освобождаване на Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова привиква съвещание на пленума на Висшия правосъден съвет.

На съвещанието ще се разисква една единствена точка - предлагането на министъра на правораздаването по отношение на предварително освобождение от служба на основния прокурор Иван Стоименов Гешев.

Искането за предварително освобождение е заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т. 5 от Конституцията на Република България по отношение на информация, показана от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Фактическите и правни условия за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор, които се акцентират в предлагането са за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт.

Министър Йорданова дава за разглеждане от Висш съдебен съвет на девет нови условия, даващи й съображение да изиска оставката на основния прокурор.

Посочените условия включват случаи на полицейско принуждение по време на митингите през лятото на 2020 година , настояването за снемане на имунитета на Елена Йончева, делото против Евдокия и Николай Баневи, поредицата на Антикорупционния фонд - „ Осемте джуджета “, сигналът от някогашния съучастник в „ Жоси “ ООД Георги Цолов Георгиев за „ открадването “ на сдружението и палеж на фамилната му къща, обществено изразеното подозрение от страна на основния прокурор за допустимо манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата в съдилищата, неуважително, присмехулно и враждебно отношение към неправителствени организации, обособени персони и юридически общности, които показват мнения, събитието, че основния прокурор е утвърдил инструкции „ при формиране на досъдебни производства за умишлени закононарушения по превоза да се подхващат дейности за изземване на транспортното средство като материално доказателство, както и казусът „ Гебрев “.

Членовете на съвета ще би трябвало да решат по какви правила ще протече процедурата . Защото на процедура няма написана процедура. Случаят е без казус.

Така в четвъртък сутринта се чака Пленумът на Висш съдебен съвет да стартира с разискване на процедурните правила, по които ще протече производството - дали ще има специфична комисия, която да прегледа предлагането , дали ще протече под формата на дисциплинарно произвеждане, ще има ли отбрана.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР