Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира процедура за отстраняване

...
Министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще стартира процедура за отстраняване
Коментари Харесай

Правосъдният министър ще поиска отстраняването на Гешев

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова ще започва процедура за премахване на основния прокурор Иван Гешев допустимо най-скоро, като внесе искане до Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС). Това стана ясно по време на неин брифинг след произнасянето на Конституционния съд, че правосъдният министър има такова пълномощие.

„ В резултат на разбор на дейностите и бездействията на основния прокурор и въз основа на съответни сигнали и освен ние ще стартираме съответните процедури “, сподели Йорданова.

„ Стана ясно несъмнено, че едно от значимите взаимоотношения сред министъра на правораздаването и правосъдната власт е точно опцията министърът на правораздаването да желае преустановяване на мандатите на така наречен трима огромни тогава, когато са налице конституционните учредения за това. Това е една от значимите гаранции против капсулиране на правосъдната власт “, разяснява правосъдният министър за решението на Конституционен съд.

Йорданова не се ангажира с съответна дата за дейностите си. „ Нека да не спекулираме с календара. Обстоятелствата в действителност са от друг характер… Важно е процедурата да върви законосъобразно в границите на пълномощията “, сподели тя.

Нейният заместител Емил Дечев разгласи, че съгласно сигнали в правосъдното ведомство Гешев е уронвал престижа на правосъдната власт. „ В Министерството на правораздаването са налице сигнали на разнообразни жители, на юридически лица по отношение на избрани дейности на господин Иван Гешев за това, че в качеството си на основен прокурор по един или различен метод, с деяние или безучастие, той уронва престижа на правосъдната власт “, сподели Дечев. Разглежда се кои от тях може да бъдат импортирани в Пленума на Висш съдебен съвет и кои – не.

КПКОНПИ с втора покана за разпит до Надежда Йорданова

По-рано през днешния ден стана ясно, че Антикорупционната комисия е изпратила втора покана за разпит до министъра на правораздаването Надежда Йорданова, откакто през вчерашния ден тя отклони първата и разгласи, че няма да се яви, тъй като „ не е налице законно-обоснована причина за това “.

В първата призовка се посочваше, че правосъдният министър би трябвало да се яви в КПКОНПИ в 11:00 ч. през днешния ден. В новата става дума за същия час, само че в идния четвъртък.

В писмо, оповестено на уеб страницата на комисията, от Надежда Йорданова се изисква и даване на информация по няколко въпроса, свързани с инспекция за съществуването на тъжби и сигнали против основния прокурор Иван Гешев в Министерството на правораздаването.

От КПКОНПИ желаят копия от жалбите и сигналите, както и информация за датите, на които са получени сигнали, по кое време са входирани в деловодната система на правосъдното ведомство и правило ли е то някакви инспекции. Тази информация се изисква от нея като правосъден министър, до момента в който в поканата е призована и като жител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР