Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро остро разкритикува становището

...
Министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро остро разкритикува становището
Коментари Харесай

Полша нарече "пародия" критики на Венецианската комисия за съдебни промени

Министърът на правораздаването на Полша Збигнев Жобро остро разкритикува мнението на Венецианската комисия за подготвяния полски закон за наказване на съдиите, подлагащи на подозрение правосъдните промени на държавното управление, съобщи ДПА.

В оповестеното през вчерашния ден мнение на експертния орган към Съвета на Европа се споделя, че новият закон накърнява независимостта на правосъдната система в Полша. Законът съществено ще ограничи свободата на словото и на събранията на съдиите и ще ги сложи в " невероятната обстановка " да се излагат на заплаха от дисциплинарно гонене поради решения, които взимат в сходство с правните правила на Европейски Съюз, се споделя в мнението на Венецианската комисия.

В документа се заключава, че на процедура полски съдилища няма да могат да изследват дали други правосъдни инстанции в страната са " самостоятелни и безпристрастни ", както изискват разпоредбите в Европейски Съюз. Венецианската комисия предлага въпросният закон да не бъде одобряван.

На конференция през вчерашния ден правосъдният министър на Полша Жобро назова мнението на Венецианската комисия " подигравка ", образец за " неоколониално мислене " и сподели, че то разделя страните на остарели демокрации и нови демокрации с по-малко права.

В частност той сподели, че комисията лишава на поляците опцията да въздействат върху назначенията в правосъдната система посредством своите демократично определени представители в законодателната и изпълнителната власт.

По думите му по този начин е в доста страни от Европейски Съюз, в това число в Германия. " Те могат да го вършат, само че на нас, поляците, не ни е разрешено ", сподели Жобро и добави, че Полша в никакъв случай няма да одобри " подобен неуважителен звук ".

Въпросният законопроект към този момент бе утвърден от долната камара на Народното събрание - Сейма, в която болшинство има консервативната партия " Право и правдивост ". Очаква се тази седмица законопроектът да бъде подложен на гласоподаване в Сената, чието управление е поискало мнението на Венецианската комисия. Ако горната камара, в която болшинство има опозицията, отхвърли законопроекта, той ще бъда върнат в Сейма за дефинитивно решение.

Законопроектът провокира възмущението на полски адвокати и улични митинги в цяла Полша. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР