Министърът на правосъдието (МП) Крум ЗарковКрум Зарков е роден на

...
Министърът на правосъдието (МП) Крум ЗарковКрум Зарков е роден на
Коментари Харесай

Министър Зарков: Работим по ограничаване на делата-шамари срещу журналисти


Министърът на правораздаването (МП) Крум Зарков  Крум Зарков Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „ Алфонс дьо се срещна с представители на Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) и Програма Достъп до информация (ПДИ), оповестиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.

Повод за срещата бе апел на двете организации министърът на правораздаването да поддържа самодейността на Европейската комисия против злоупотребата с предявяването на правосъдни искове против публицисти и бранители на правата на индивида, така наречен “стратегически каузи против общественото присъединяване ” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела плесници ”).

Зарков срещна ръководителя на АЕЖ Ирина Недева, сътрудника й Иван Радев и изпълнителния шефа на ПДИ адв. Александър Кашъмов с напредъка на работната група по предлагането на Европейска комисия за разработване на директивата по отношение на отбраната на лицата, ангажирани в присъединяване на обществеността, от стратегически правосъдни производства. Той ги уведоми, че през вчерашния ден в Брюксел се е провело 9-тото съвещание с присъединяване и на български специалисти от Министерството на правораздаването. Позицията на българската страна е, че е належащо разработване на ограничения за възстановяване на отбраната от непозволени стратегически правосъдни производства против публицисти, бранители на правата на индивида и други лица и организации, ангажирани в своята активност с присъединяване на обществеността.

И още: този тип правосъдни производства са особена форма на тормоз и заплашване, която се употребява за попречване или санкциониране на изявленията по въпроси от публичен интерес. 

„ В този смисъл поддържаме задачите, посочени от Европейска комисия, а точно - отбрана лицата и организациите, които са обект на SLAPP, попречване и разгръщане на явлението в Европейски Съюз, създаване на общо схващане за това какво съставляват SLAPP “, съобщи Зарков. Той добави, че този въпрос е залегнал и в програмата на Съвета за господство на правото, като в работната група, която ще го разисква, са поканени и АЕЖ и ПДИ.

„ За Министерството на правораздаването ще е доста потребно да съобрази позицията си с необятен кръг специалисти. Необходима е вашата журналистическата и юридическа експертиза, с цел да се разпознават тези каузи, тъй че да се построи ясна и точна формулировка “, посочи министърът на правораздаването.

Адв. Александър Кашъмов съобщи, че АЕЖ и АКФ, благодарение на ПДИ, работят по разбор на делата в България и ще приготвят отчет, който да показват през април, тъй че по този и други способи да се подкрепи дебатът за възстановяване на вътрешното законодателство, след приемането на Директивата. 



Ирина Недева от АЕЖ удостовери, че основният въпрос е определянето на ясни и точни критерии, по които да се разграничават тези случаи. В тази връзка Асоциацията работи в съдействие с интернационалните сътрудници като Европейския център за независимост на печата и медиите в Германия, който от години поддържа публицисти, обект на такива производства в разнообразни европейски страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР