Министърът на правосъдието може да поиска отстраняването административния ръководител на

...
Министърът на правосъдието може да поиска отстраняването административния ръководител на
Коментари Харесай

Министърът на правосъдието може да поиска отстраняването на Илиана Кирилова

Министърът на правораздаването може да изиска отстраняването административния началник на Софийската градска прокуратура Илиана Кирилова, е мнението на юриста конституционалист Наталия Киселова, изразено в изявление за радио " Дарик ".

Миналата седмица Кирилова не се яви пред депутатите от краткотрайната комисия по проблема " Нотариуса ". Парламентарната комисия ревизира активността на убития Мартин Божанов-Нотариуса и открива контактите му и въздействието в правосъдната власт. Според Кирилова изнасянето на данни пред депутатите може да повлияе на почналите досъдебни производства, свързани с убийството на Божанов, както и с мрежата, обвързвана с него в правосъдната система. Освен това тя към този момент дала изявление за медия, посредством което уведомила и обществеността. На трето място прокурорът посочи, че в Софийската градска прокуратура е натоварена да проверява хора с имунитет, каквито са депутатите, и това я слага в спор на ползи.

Според Киселова тя е изложила добре звучащи, само че неправилни причини.

След като наблюдаващият прокурор е разрешил на Кирилова да изнася данни в медиите, аргументът, че тя не може да приказва пред депутатите, е недействителен, счита Киселова.

" Административният началник на градската прокуратура заплаши народните представители, като им сподели, че там се проверяват закононарушения против лица с имунитет, тя им загатна, че може да бъдат формирани против тях наказателни производства ", добави тя.

Юристът - конституционалист назова и " много самоуверено " позоваването на Кирилова на тълкувателно решение на Конституционния съд, което се отнася за чуванията в Народното събрание на основния прокурор. Конституционният съд сподели, че основният прокурор може... да взе участие в парламентарни разисквания при предпочитание от негова страна, без да може да бъде задължаван да участва.

Киселова сподели, че правосъдният министър има пълномощието да се обърне към прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за отстраняването на Кирилова от административната служба и да ревизира работата й като прокурор.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР