Министърът на правосъдието Крум Зарков се срещна с представители на

...
Министърът на правосъдието Крум Зарков се срещна с представители на
Коментари Харесай

Министър Зарков: България работи по ограничаване на „делата – шамари“ срещу журналисти

Министърът на правораздаването Крум Зарков се срещна с представители на Асоциацията на европейските публицисти – България (АЕЖ) и Програма Достъп до информация (ПДИ).

Повод за срещата бе апел на двете организации министърът на правораздаването да поддържа самодейността на Европейската комисия против злоупотребата с предявяването на правосъдни искове против публицисти и бранители на правата на индивида, така наречен “стратегически каузи против общественото присъединяване ” (от анг. Strategic lawsuits against public participation или SLAPP – “дела плесници ”). Euronews Bulgaria показа разработка по тематиката, която.

Зарков срещна ръководителя на АЕЖ Ирина Недева, сътрудника ѝ Иван Радев и изпълнителния шефа на ПДИ адв. Александър Кашъмов с напредъка на работната група по предлагането на Европейска комисия за разработване на директивата по отношение на отбраната на лицата, ангажирани в присъединяване на обществеността, от стратегически правосъдни производства. Той ги уведоми, че в Брюксел се е провело деветото съвещание с присъединяване и на български специалисти от Министерството на правораздаването. Позицията на българската страна е, че е належащо разработване на ограничения за възстановяване на отбраната от непозволени стратегически правосъдни производства против публицисти, бранители на правата на индивида и други лица и организации, ангажирани в своята активност с присъединяване на обществеността.

Този тип правосъдни производства са особена форма на тормоз и заплашване, която се употребява за попречване или санкциониране на изявленията по въпроси от публичен интерес.

„ В този смисъл поддържаме задачите, посочени от Европейска комисия, а точно - отбрана лицата и организациите, които са обект на SLAPP, попречване и разгръщане на явлението в Европейски Съюз, създаване на общо схващане за това какво съставляват SLAPP “, съобщи Зарков. Той добави, че този въпрос е залегнал и в програмата на Съвета за господство на правото, като в работната група, която ще го разисква, са поканени и АЕЖ и ПДИ.

„ За Министерството на правораздаването ще е доста потребно да съобрази позицията си с необятен кръг специалисти. Необходима е вашата журналистическата и юридическа експертиза, с цел да се разпознават тези каузи, тъй че да се построи ясна и точна формулировка “, посочи министърът на правораздаването.

Адв. Александър Кашъмов съобщи, че АЕЖ и АКФ, благодарение на ПДИ, работят по разбор на делата в България и ще приготвят отчет, който да показват през април, тъй че по този и други способи да се подкрепи дебатът за възстановяване на вътрешното законодателство, след приемането на Директивата.

Ирина Недева от АЕЖ удостовери, че основният въпрос е определянето на ясни и точни критерии, по които да се разграничават тези случаи. В тази връзка Асоциацията работи в съдействие с интернационалните сътрудници като Европейския център за независимост на печата и медиите в Германия, който от години поддържа публицисти, обект на такива производства в разнообразни европейски страни.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР