Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет

...
Министърът на правосъдието Иван Демерджиев представи пред Висшия съдебен съвет
Коментари Харесай

Три разследвания срещу Иван Тотев са прекратени преди парламентарните избори през април

Министърът на правораздаването Иван Демерджиев показа пред Висшия правосъден съвет документи по три каузи, свързани с активността на някогашния кмет на Пловдив Иван Тотев, оповестява " Дарик радио ". Пред медиите той разясни, че те са прекъснати от четирима спецпрокурори преди изборите за 45-о Народно заседание. Разследванията са били свързани с градския превоз в Пловдив, зоопарка и почистването на гробищния парк.

До този миг бе известно на наказателното произвеждане против Тотев за злоупотреби със средствата за локалния зоопарк.

Според документите на министъра две от следствията са прекъснати едновременно - през март тази година, а през април е прекъснато и третото. Тотев взе участие в изборите за парламент и бе определен за народен представител в 45-ото, 46-ото, и 47-ото Народно заседание. Според Изборния кодекс от датата на регистрацията на кандидат-депутат той не може да бъдат арестуван или привличан като обвинен, с изключение на в случаите на заварено тежко закононарушение.

Демерджиев уточни, че по делото, в което Янаки Стоилов желае Конституционният съд да се произнесе има ли право правосъдният министър да желае предварително преустановяване на мандата на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор, Иван Гешев е приложил публикация със заглавие " Гешев и справедливостта ", в която се посочвало, че той е " нов център на политическата власт ". В този смисъл Демерджиев попита дали прекратяването на трите каузи против Тотев са част от тази му функционалност (на Гешев) и тя характерна ли е за прокуратурата.

Демерджиев уточни, че незабавно щом в правосъдното министерство постъпи писмо от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, ще даде всички данни по случая " Осемте джуджета ".

" По този проблем има доста документи. Основният от тях е отчет на Главна дирекция " Изпълнение на наказванията ", в който има разказани редица диалози, разпоредби, част от които устни. Има и документирани изказвания на редица участници в това " неприятно събитие ", изясни правосъдният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР