Министърът на правосъдието Данаил Кирилов остава на мнение, че трябва

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов остава на мнение, че трябва
Коментари Харесай

Данаил Кирилов упорства за импийчмънта на тримата големи

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов остава на мнение, че би трябвало да има механизъм за следствие и премахване и на " тримата огромни “ в правосъдната власт и той да важи и за ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС), а освен за основния прокурор. Предложените от него законодателни промени обаче били единствено " базовият вид, от който да тръгнат дебатите.

Обсъжданията ще продължат, допустимо е предлагането да бъде в съгласие с Венецианската комисия. Необходимо е и питане към Конституционния съд, сподели Кирилов в изявление за БНР в неделя.

Конституционният съд обаче към този момент се е произнасял по подобен проблем. През 2006 година той анулира правото на Народното събрание да приключва прибързано мандата на основния прокурор и на ръководителите на Върховния касационен и Върховния административен съд.. Мотивите бяха, че 40-тото Обикновено национално заседание е надвишило компетентността си и е взело решение, което е от пълномощията единствено на Велико национално заседание.

По думите на Килиров ще се направи всичко допустимо поправките да влязат до 1 октомври 2019 година, какъвто е срокът за осъществяване на рекомендациите на Европейския съд по правата на индивида към България да вкара механизъм за без значение следствие на основния прокурор. Те пристигнаха след делото Колеви против България, което бе заведено от околните на убития през 2002 година върховен прокурор Николай Колев, за чието нападение имаше подозрения за съпричастност на тогавашния основен прокурор Никола Филчев.

Кирилов обаче предложи следствията да засягат освен основния прокурор. в този момент той още веднъж отбрани концепцията си с претекста, че той и шефовете на Върховен административен съд и Върховен касационен съд са равнопоставени по конституция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР