Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан

...
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан
Коментари Харесай

Данаил Кирилов: Ще проверим ”дужркането на делата” в главния сървър

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов е приел поканата на Лозан Панов да участва на инцидентното систематизиране на каузи, само че няма да е въздържан фен във Върховен касационен съд. Кирилов разгласи, че ще отиде със съответна експертиза, на мястото където се намира контролния сървър - във Висшия правосъден съвет, с цел да се ревизира действително „ джуркането “ на делата.
Това сподели министърът на правораздаването Данаил Кирилов пред Българска национална телевизия. „ Ако бъда позволен на място ще се радва и гордея, в случай че в този опит всичко се потвърди, че е съвършено “, добави министъра.

Това, че хората са недоволни, че няма задоволително наказани висши служители се корени в недоверието. В докладите ние имаме задоволително количество, съобщи Кирилов. По думите му в обществото остава надали не убеждението, че няма задоволително правдивост.

„ Мислите ли, че не бяха осъдени политици след последните кавги? Ние като общество ги осъдихме даже преди да знаем обстоятелствата. КПКОНПИ е изследвала най-вероятно. Ние не знаем всички елементи на инспекция, в материята дали има голословно обогатяване или спор на ползи. То беше ясно през цялото време, че няма такива детайли на противоправност. И Прокуратурата изиска да се изчакат инспекциите. “, сподели Кирилов във връзка резултатите от инспекцията на антикорупционната комисия, които приключиха със мнение, че всички забъркани в „ Апартаментгейт “ са оневинени.

„ Като изключим страстта те в какво са отговорни – че не живеят на палатка в публичния парк ли? Твърде бързо раздаваме присъдите в нашето общество. Много сме чувствителни на тематика корупция. По време на социалистическия режим такова държание също беше строго глобено. “, разгласи още Кирилов.

За процедурата за премахване на „ тримата огромни “ Кирилов сподели, че тематиката е повдигната с цел да има публичен спор. Той повтори, че е предложил министърът на правораздаването да отпадне от кръга на лица, които могат да насочат искане за следствие.

Според него прокуратурата и магистратите не са идентични, само че имат една и съща стойност

Кирилов сподели още, че през миналата седмица не е чул рецензии по време на срещата с европейските представители. По думите му на него му се коства, че те са разбрали за какво 10 години не се вкарва такава процедура. България е пропуснала в продължение на тези години да изясни какви са били правните благоприятни условия и спънки да се вкара такава процедура.

Ако хипотетично на следващия ден предложа за основен прокурор Лозан Панов дали този режим няма да стане най-правилния. Ако имаше планове за офанзива против Панов това щеше да се случи при настоящия режим, а не да се търси смяна. Това можеше да се случи още през декември предходната година когато той с неговото тълкувателно решение пренаписа закона.

Трябва да се разграничи конституционния въпрос от процедурния подобен, в случай че се касае до процедура няма потребност от смяна в Конституцията. Но съгласно главния закон единствено прокуратурата може да повдига обвиняване. Ние позволяваме, че прокурорите вътрешно са безусловно подвластни, само че практиката демонстрира, че не е по този начин. Същото предписание в случай че се приложи по отношение на съдиите – те имат последната дума, по какъв начин един редови арбитър ще съди ръководителя си.

Магистратите следва да кажат кой е най-достойният да заеме поста на основния прокурор. Няма значение какво си мислят партиите и техните илюзии, значимо основния прокурор да извършва функционалностите си съгласно Конституцията. Колегите –дами в нашата специалност имат мощно обвинителен уклон и биха се справил елементарно с подобен пост. Според Кирилов титуляра на поста би трябвало да е потвърдено добър в наказателното право.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР