Министърът на правосъдието Атанас Славов среща с депутата от ДПС

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов среща с депутата от ДПС
Коментари Харесай

Пеевски след среща с правосъдния министър: ДПС подкрепя отпадането на фигурата на главния прокурор

Министърът на правораздаването Атанас Славов среща с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Темата е била конституционната промяна. " Движение за права и свободи към този момент поддържа отпадането на фигурата на основния прокурор ", заяви Пеевски пред медиите след срещата.

" За конституционната промяна. Запознали са се - през вчерашния ден нали качихме на уеб страницата - с нашите оферти. Те са много остарели към този момент, тъй като бяха преди година и половина. Видяхте, че приехме механизма за надзор върху основния прокурор. Също по този начин обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на основния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция. Това бяха, базово, разискванията. Нека да не приказваме повече, дано забележим и техните оферти и ще обявим нататък, когато почне да работи комисията. Това предложение пристигна от тях - от ПП-ДБ-за унищожаване на фигурата. Ние ще мислим върху това, само че по-скоро ще бъдем съгласни ".

Пеевски съобщи, че още не е видял предлагането на ПП-ДБ за конституционни промени:

" Всички имат планове, ще седнем и ще работим по всички. Трябва да намерим общо единодушие. Никой не може да господства тази комисия или тази Конституция. Това е Конституцията на България и би трябвало да я създадем дружно. Не сме видели никакъв план (от ПП-ДБ) за момента. Очакваме го. Когато го получим, ще го разясняваме. Нека всички си дадат плановете. Това може да стане единствено с цялостно единодушие от всички партии, които ще поддържат бъдещата конституция. Надявам се да са повече ".

Министърът от своя страна съобщи:

" Разговарям с всички политически партии, главно за нуждата от конституционни промени. В този развой би трябвало да вземат участие всички. Без присъединяване на всички няма по какъв начин да се случи процесът. Очевидно и процедурата, на която през вчерашния ден всички станахме очевидци - във Висш съдебен съвет се нуждае от напълно друга идея. Трябва да има механизъм за освобождение на основния прокурор, който да не е подвластен от някакви краткотрайни болшинства в Съвета, да е ясно написан на конституционно равнище и на законодателно равнище. Това са тематики на нашия диалог ".

" Аз няма да разясня господин Пеевски. Ше разясня това, че нашата групировка води диалози и с ГЕРБ, и с Движение за права и свободи, а имам вяра - и с другите политически партии, с цел да има болшинство за сериозна конституционна промяна. Моята работа в Министерство на правораздаването, непосредствената, е да завърши процедурата, която е стартирана по отношение на настояването за отстраняването на господин Гешев. Вчера видяхте, в границите на 14 часа, при съблюдаване на всички процесуални условия, при уважаване правото на отбрана, при допускане на съвсем всички доказателствени претенции, разпит на очевидци, че бяха дадени всички благоприятни условия на основния прокурор и на неговия бранител да отстояват своята теза. Моята цел е да подсигурявам едно неутрално, независимо обективно произвеждане, в което истината да спечелва ", добави Славов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР