Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията

...
Министърът на правосъдието Атанас Славов положи държавния печат под измененията
Коментари Харесай

Министър Славов положи държавния печат: Това е най-амбициозното изменение за изминалите 30г

Министърът на правораздаването Атанас Славов постави държавния щемпел под промените и допълненията в Конституцията, дефинитивно гласувани от Народното събрание на трето четене през днешния ден със 165 гласа „ за “, оповестяват от пресцентъра на Министерството на правораздаването.
Под промените в главния закон бе положен аленият восъчен изпъкнал щемпел в наличието на заместник-министър Георги Николов, началника на политическия кабинет на министъра Борислав Ганчев, посетители.
Восъчният щемпел се слага при приемането на нова Конституция, промени и допълнения на главния закон, както и при решение за производство на избори за Велико национално заседание.
„ Това е най-амбициозното изменение на Конституцията за миналите 30 години, което ще сложи България в центъра на Европа, тъй като ще ни помогне да изградим демократична правова европейска страна с самостоятелен съд и отчетна виновна прокуратура. Това е нашият залог за идващото десетилетие, контракт за бъдещето, не за предишното на нашето общество “, съобщи министър Атанас Славов
След подпечатването им в Министерството на правораздаването промените на Конституцията се изпращат в „ Държавен вестник “ за обявяване.
Шестите подред промени в главния закон плануват основаването на Висш правосъден съвет и на Висш прокурорски съвет, както и Общо заседание, в което ще се разискват общите за всички магистрати проблеми. Записва се, че съдът е главен притежател на правосъдната власт, като гаранция за неговата самостоятелност и самоуправление професионалната квота получава превес във Висшия правосъден съвет. Ясно се регламентират статутът и пълномощията на основния прокурор, а по-многобройната парламентарна квота във Висшия прокурорски съвет е и гаранция за отчетността на държавното обвиняване.
Измененията плануват също непрекъсваемост на работата на Народното събрание, трансформират изискванията за асортимент на служебния кабинет и ясно регламентират неговата съществена задача да приготви провеждането на почтени и свободни избори.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР