Министърът на отбраната участва днес, 15 февруари, в редовната среща

...
Министърът на отбраната участва днес, 15 февруари, в редовната среща
Коментари Харесай

НАТО: Убедени сме, че подкрепата за Украйна е в интерес на нашата собствена сигурност

Министърът на защитата взе участие през днешния ден, 15 февруари, в постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО, оповестиха от пресцентъра на МО.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12684
Форумът стартира с работна сесия с присъединяване на министъра на защитата на Швеция. Във фокуса на полемиките бяха настоящи въпроси, свързани с възпирането и защитата като част от подготовката за срещата на върха във Вашингтон. Съюзниците разгледаха справедливото систематизиране на тежестите и отговорностите и разискаха осъществяването на актуализирания ангажимент за вложения в защитата (DIP), при който вложението на 2 % от Брутният вътрешен продукт в защитата е най-малък предел, а не таван. За поредна година е маркиран растеж на разноските за защита в съюзен мащаб. Съюзниците се сплотиха към мнението, че в един по-опасен и конкурентен свят следва да не престават да влагат повече в НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг означи, че поддръжката за Украйна е образец за действително трансатлантическо шерване на отговорностите на процедура. Министрите на защитата разискаха още използването на Плана за деяние в отбранителното произвеждане (DPAP), който цели увеличение на отбранителното произвеждане, възстановяване на оперативната съгласуемост и поддръжка и развие на трансатлантическата отбранителна и индустриална база. Те потвърдиха нуждата от повишение на индустриалния потенциал на отбранителната промишленост. 

В своето изявление министър акцентира, че всички ограничения за повишение на отбранителния потенциал в границите на DPAP са от значително значение. „ Сътрудничеството сред НАТО и Европейски Съюз в региона на отбранителното произвеждане, всестранното обезпечаване и помощта за Украйна остава основно за отбягване на повтаряне на напъните, реализиране на допълняемост и дейно потребление на националните и общите запаси “, посочи министърът на защитата. По време на съвещанието той съобщи, че на национално равнище страната поставя старания за повишение на потенциала на отбранителната промишленост, създала е Програма за вложения в защитата до 2032 година и към този момент надвишава 2% от Брутният вътрешен продукт за защита. 

Срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО приключи с работно съвещание на Съвета НАТО-Украйна на равнище министри на защитата с присъединяване на Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и министъра на защитата на Швеция. Дискусията обхвана дълготрайната политическа и практическа поддръжка за Украйна, използването на Многогодишната стратегия за подкрепяне на Украйна, утвърдена на срещата на върха във Вилнюс, както и Годишната национална стратегия на Украйна. 

 

По време на съвещанието министър Тагарев акцентира, че страната ни продължава да разглежда  вероятни варианти за даване на ефикасна поддръжка на Украйна - както военна, по този начин и филантропична, в границите на националните благоприятни условия.

Министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров показа настояща информация за войната в Украйна, както и проектите за промени в страната. Съюзниците потвърдиха, че ще не престават да оказват помощ на страната. Те подчертаха своето разбиране, че поддръжката за Украйна е в полза на тяхната лична сигурност. Провеждането на съвещанието на Съвета НАТО-Украйна в навечерието на втората годишнина от началото на бруталното и непровокирано нахлуване против Украйна е значим сигнал за продължаващата поддръжка на Алианса за Украйна. 



В Брюксел министър Тагарев организира двустранни срещи с министри на защитата на съюзнически страни и с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи, на които бяха разисквани настоящи въпроси от дневния ред на НАТО и подготовката за срещата на върха във Вашингтон. По време на тристранна среща с министъра на защитата на Албания Нико Пелеши и министъра на защитата на Република Северна Македония Славянка Петровска беше разисквано смисъла на кулоар номер 8 за военната подвижност и за икономическото развиване на страните.

От Брюксел министърът на защитата отпътува за Мюнхен, където в интервала 16-18 февруари ще взе участие в обичайна Мюнхенска конференция по сигурността.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР