Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие утре изложбата Враг/Приятел“

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще открие утре изложбата Враг/Приятел“
Коментари Харесай

Тагарев открива изложба във Военноморския музей във Варна

Министърът на защитата Тодор Тагарев ще открие на следващия ден изложбата " Враг/Приятел “ във Военноморския музей във Варна. Тя е готова от Националния военноисторически музей и разкрива комплицирания пъзел на военните и политическите взаимоотношения сред България и три страни, изиграли основна роля в историята на Третата българска страна – Турция, Русия и Германия. На откриването ще участват началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и шефът на НВИМ доцент доктор Соня Пенкова.

Отношението на актуалния българин към тези страни нормално е полярно и прочувствено наситено, за което откриваме предпоставки в историята. Проследявайки интервала сред Освобождението и Втората международна война, когато междудържавните връзки минават от другарски към противников и назад, експозицията провокира посетителите да избягат от стандартите в мисленето и да основат своя интерпретация на историята, задавайки си въпроса дали на интернационалната сцена могат да съществуват безконечни другари и врагове.

Три емблематични истории, свързани със събития и хора, чиито ориси са белязани от междудържавните връзки илюстрират многопластово тематиката в персонален, публичен и държавнически проект. Историята на капитан Атанас Атанасов и капитан Шукри бей показва срещата на стрелялите един против различен по време завладяването на Одринската цитадела командири, която протича не във вражеска, а в атмосфера на приемливост и ценене достолепията на съперника. Израз на изменящото се в годините отношение към Русия са дългогодишният градеж и смяната в наименованието на катедралния храм " Св. Александър Невски “ след бомбардировките на Варна от съветска ескадра по време на Първата международна война. А разказът на полк. Димитър Младенов показва тежките мигове, претърпени от една българска дивизия, в сериозните дни след преориентацията на България по време на Втората международна война, когато Германия от съдружник се трансформира във зложелател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР