Министърът на отбраната Тодор Тагарев прехвърли на заместниците си вината

...
Министърът на отбраната Тодор Тагарев прехвърли на заместниците си вината
Коментари Харесай

Тагарев: БТР-ите за Украйна са в София, ръкавиците за войниците-също. Виновни са заместниците ми и критиките срещу мен

Министърът на защитата Тодор Тагарев трансферира на заместниците си виновността за закъснението на БТР-ите за Украйна. БТР-ите още са в София. Допускам, че има забавяне при доставянето на техника в Украйна. Има доста механически и юридически въпроси, които би трябвало да се решат. Това изясни Тагарев в утринния блок на БТВ, който отхвърли от себе си отговорността за неизпълнението решението на Народното събрание. Тагарев посочи, че той не управлява този " механически развой ", тъй като не било негова работа.

На въпрос на БТВ: Къде с БТР-ите?, Тагарев индиферентно отговори: В София.

Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. лева, добави военният министър.

" Казали сме на Украйна, че можем да дадем ръкавици ", изясни Тагарев.

Въпрос на БТВ: Достигнаха ли до бойците?

Министър Тагарев: Чувам, че не са отпътували. Критиките против мен пречат на това да се прати помощ ".

Министърът прикани да бъдат поканени в Народното събрание и тримата виновни за тази интервенция заместник-министри - на Министерство на вътрешните работи, на МО и на Министерството на превоза.  " Те най-добре ще обяснят закъснението от декември насам, по какъв начин е вървял процесъг и какви механически и юридически проблеми са имали ", каза Тагарев.

И атакува водача на ГЕРБ  " По някаква причина политиците си мислят, че в случай че нещо гърми и лети, то военният министър е отговорен. Експедирането на техника не е елементарен развой, отговори той на рецензиите на Бойко Борисов. 

Той изрази и отчаяние от офанзивите против него от страна на депутати от " Продължаваме промяната - Демократична България ", поради забавянето на изпращането на БТР-и на Украйна.

" Тези перманентни офанзиви от всички направления не ми разрешават да си правя работата, както аз го разбирам. Въпросът не е дали ще получа покана да съм още веднъж министър, а ще има ли условия да извършвам политиките си. Тези офанзиви ме карат към този момент да мисля да се откажа ",добави Тагарев, чиято оставка беше поискана няколко пъти от опозицията.

Според него " човек постоянно може да се оправи и по-добре ", само че призна, че работи на оптимален лимит и не вижда какво повече може да направи.  " Трудно ми е да си помисля по какъв начин мога да подвигна оборотите, на които работя. В момента това е обстановката ", добави министърът на защитата.

" Категорично няма да пращаме бойци, не се разисква този въпрос у нас. Позицията ни е ясна, повтори Тагарев това, кооте към този момент споделиха министър председателят и водачите на политическите сили в некоалицията..

Темата нашумя, откакто такава опция бе позволена преди ден от френския президент Еманюел Макрон.

" Едната теза на президента Макрон бе, че ние не би трябвало да даваме убеденост на Путин. Цитирахме доста разновидности за помощ, само че по този няма единодушие. Почти всички страни споделиха, че не са съгласни по този вид. Дискусията беше затворена, един от участниците направи изказване и принуди Макрон да вземе отношение, а след него и другите участници ", изясни по какъв начин на срещата в Париж се е стигнало до изказването на френския президент министърът на защитата. 

По думите му доста малко евентуално е страна сама да реши да изпраща бойци. Ако спорът се придвижи след това на нейна територия, ще ангажира НАТО след това, посочи той. 

Тагарев изясни в отговор на въпрос, че не е бил част от държавната делегация в Киев, тъй като в това време е бил на форума в Париж. " Бяха едновременно. Беше планувано аз да пътувам в Киев, по-късно пристигна покана от президента Макрон към премиера Денков, взехме решение аз да отида в Париж вместо него. Срещата в Париж беше на доста високо равнище - 8 делегации, петима президента, 17 министър председатели ", изясни той. 

Позицията на Зеленски е постоянно една и съща - хубаво е да си обменяме дарове, само че на нас ни би трябвало оръжие, разяснява той думи на украинския президент. Когато министър председателят Денков споделя, че му е подарил имитация на меча на хан Кубрат, Зеленски дава отговор, че не е получавал нищо и чака оръжие.

В отговор на рецензиите за закъснята техника за Украйна, Тагарев сподели, че въпрос на дни е военната техника да отиде в Украйна. Пет месеца отидоха за хартия. Юли започнаха диалозите, само че решението се взе декември месец, изясни министърът. По думите му превозването на голяма техника, каквато са БТР-те лишава месеци. Става въпрос за големи влакови композиции, сподели той. Тагарев сподели, че БТР-ите са в София, само че отхвърли да каже къде се намират. Нека не провокираме нездраво любознание, хайде малко по-спокойно, ще обявим когато ги изпратим, съобщи той. До два дни ще стигнат в Украйна, стана ясно от думите на министъра. 

Българската помощ за Украйна е на стойност 47 млн. евро, сподели той. 

По думите му ще има нова военна помощ от България за Украйна. Аз не работя, с цел да си върша пиар, както някои настояват. 

Аз ще вземам участие в ротацията, в случай че има условия да правя работата си, както я разбирам, отговори Тагарев на въпрос дали ще остане министър след ротацията. " Аз не съм женен за поста министър на защитата ", сподели той. Тагарев уточни, че офанзивата против него е политическа.

Тагарев трансферира на заместниците си виновността за закъснението на БТР-ите за Украйна.

Допускам, че има забавяне при доставянето на техника в Украйна, сподели още министърът. Има доста механически и юридически въпроси, които би трябвало да се решат съгласно него.

Източници: бТВ, " Епицентър "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР