Министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че предстоят срещи с

...
Министърът на отбраната Стефан Янев обяви, че предстоят срещи с
Коментари Харесай

САЩ и България обсъждат дали американски сили да се включат в новата бойна група

Министърът на защитата Стефан Янев разгласи, че предстоят срещи с представители на американския Държавен департамент, на които ще се разисква дали американски сили могат да вземат участие в състава на българската батальонна бойна група. 

Новото формирование беше обявено от Янев като реакция от страна на България в границите на усилването на защитата на НАТО по източния фланг поради растящото напрежение сред Русия и Украйна. Досега позицията на МО беше, че бойната група би трябвало да е " с български сили, под българско командване ", въпреки че държавното управление призна за " дефицити " във въоръжението. 

Янев не даде съответен отговор дали българските въоръжени сили ще одобряват подпомагане от американската войска. Той разгласи, че решенията ще се вземат след " диалози на военно-техническо равнище ", които се чакат едвам след срещата на военните министри от НАТО през идната седмица. 

На въпрос какви са дефицитите, които българската войска има потребност да попълни с непозната помощ, той даде следния образец: " В състава на батальонната бойна група би трябвало да има артилерия с диаметър, какъвто ние нямаме на въоръжение в българската войска. Това е един от детайлите, който ще бъде направено питане с други страни членки на НАТО с наклонност този недостиг да бъде запълнен ". 

Стефан Янев разгласи още, че в сряда ще се срещне с представители на " Локхийд Мартин " поради писмо, в което се анонсира закъснение на доставката на българските изтребители F-16. 

" Доставката ще се забави от порядъка на няколко месеца. Утре ще знаем точните параметри - поради пандемията и доставките има закъснение. Подготовката на летците продължава и сега, всичко е планувано ", сподели Стефан Янев. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР