Министърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита и

...
Министърът на отбраната ще провежда държавната политика за защита и
Коментари Харесай

Министърът на отбраната ще отговаря за кибер- и хибридната война

Министърът на защитата ще организира държавната политика за отбрана и противопоставяне на хакерски атаки и хибридни въздействия върху информационните и осведомителните системи и системите за ръководство на страната и въоръжените сили. Това е записано в план за закон за киберсигурността, който бе признат от държавното управление през днешния ден.

След като планът бъде признат от Народното събрание, министър Красимир Каракачанов би трябвало да построи качества за киберотбрана. Министерството на защитата ще координира взаимоотношението за киберотбрана с НАТО и Европейски Съюз, а взаимно с Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Държавната организация за електронно упралвение (ДАЕУ) ще дава отговор за планирането и реализирането на мероприятията по подготовка на киберотбраната и киберустойчивостта на страната в изключително състояние, военно състояние или състояние на война. Ще бъде основан и киберрезерв, в който ще се употребява научният и учебен капацитет на страната.

Новият закон за киберсигурност разписва функционалности и на Министерство на вътрешните работи, ДАНС и организацията за електронно ръководство за деяние при киберкризи. Вътрешното ведомство си резервира пълномощията по обезвреждане на компютърните престъпения, а ДАНС ще работи по линия на осведомителната сигурност на стратегически значими обекти.

Към Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) ще бъде основан координиращ орган - Национално единно звено за контакт (НЕЗК), което ще се регистрира пред Европейската комисия за подхванатите ограничения по отбрана от хакерски атаки. Съвет по киберсигурност към Министерския съвет пък ще се грижи за ръководство на системата за киберсигурност.

Към обособените ведомства ще бъдат основани екипи за реакция, които при случай ще се занимават с мониторинг на произшествия на национално ниво, ще подават сигнали за паника или ще предизвестяват за опасности и ще проучват случаите. За тези екипи има условие да бъдат в тясно съдействие с частния бранш и доставчиците на електронни услуги.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР