Министърът на отбраната Радж Сингх заяви в четвъртък, че Индия

...
Министърът на отбраната Радж Сингх заяви в четвъртък, че Индия
Коментари Харесай

Индия може да преразгледа ядрената си доктрина. Каква е заплахата за региона и света?

Министърът на защитата Радж Сингх съобщи в четвъртък, че Индия може да преразгледа съдържащия се в нуклеарната ѝ теория ангажимент да не употребява първа нуклеарни оръжия. Изявлението прозвуча на фона на засилени търкания със прилежащ Пакистан, който също има нуклеарен боеприпас.

Ситуацията по границата с Пакистан се изостри, откакто Индия лиши автономията на щата Джаму и Кашмир с най-вече мюсюлманско население.

Неотдавна министърът на защитата бе удостоверил, че Индия държи на дългогодишните си задължения да не използва първа нуклеарни оръжия при положение на боен спор. По-късно обаче той се запита какъв брой може трае този ангажимент. И съобщи пред публицисти, че Индия съблюдава все по този начин строго нуклеарната си теория, само че в бъдеще това ще зависи от обстановката.

Той насочи сигнал, че задължението Индия да не употребява първа нуклеарни оръжия не е нито безспорен, нито непрестанен - подразбиране, че при положение на спор нищо не би предиздвикало Индия да го следва и отсега нататък.

Сингх приказва на нуклеарния полигон Покхран, където Индия реализира много на брой нуклеарни проби през 90-те. Това съгласно специалисти кара думите му да звучат изключително тежко и при все това министърът единствено набеляза планове за преразглеждане на доктрината, мнозина се замислиха съществено за ситуацията в района.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР