Министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер настоява турските войски

...
Министърът на отбраната на Турция Яшар Гюлер настоява турските войски
Коментари Харесай

Турция иска зона за сигурност по границата с Ирак

Министърът на защитата на Турция Яшар Гюлер упорства турските войски да останат по северната граница на Ирак до момента в който опасността от Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) не е отстранена, оповестява " Хюриет ".

Министърът сподели, че битката против тероризма е огромно затруднение пред напредъка на страната.

" Нашата битка няма да завърши, до момента в който северната част на Ирак не е изчистена от терористи ", разяснява Гюлер, като това е отпратка към интервенцията, провеждаща се в района, наречена " Лапа-Ключ ".

Позицията на Гюлер отразява позицията на президента Реджеп Ердоган, който неотдавна разяснява, че Турция се стреми дефинитивно да завърши със заканите от ПКК, които идват от северната граница на Ирак, до лятото.

Турският президент желае да откри зона за сигурност, която ще е дълга към 30-40 километра, с цел да се предотвратят бъдещи офанзиви.

" Защото това е дистанцията, в която терористите са се открили и могат да застрашат страната ", сподели Яшар Гюлер, обяснявайки повода за коридора от 30-40 км. " Ако държим терористите минимум на 30-40 км от границата ни, тя ще бъде предпазена. "

Министърът Гюлер разкри и напъните за съдействие с Ирак, в това число оферти за взаимни интервенции и уточни, че това занапред ще се разяснява в Багдад.

Анкара настойчиво призоваваше Багдад за засилено съдействие в борбата срещу ПКК, даже двете страни организираха разговор през декември предходната година по тематиката.

Миналата седмица Яшар Гюлер дружно с Метин Гюрак, шеф на Генералния щаб на армията, бяха в Багдад за публични диалози с иракските управляващи по отношение на последните офанзиви на ПКК.

ПКК е приета като терористична организация от Турция, Съединени американски щати и страните в Европейски Съюз. Последните офанзиви на ПКК против турските войски по иракската граница подтикна Турция да ускори военните интервенциите.

ПКК поеха отговорност за самоубийствения атентат в центъра на Анкара, който стана през октомври месец предходната година.

След нападението турски самолети са атакували хипотетични позиции на ПКК в Северен Ирак и Северна Сирия.

Междувременно десетки хора, обвинени във връзки с ПКК, бяха арестувани при поредност от акции в цяла Турция.

Външният министър Хакан Фидан сподели на конференция, че чиновници на турското разузнаване са открили, че двамата нападатели са пристигнали от Сирия, където са били обучавани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР