Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, е възможно

...
Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин предупреди, е възможно
Коментари Харесай

Лойд Остин предупреди за война между Русия и НАТО, ако Украйна загуби

М инистърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин предизвести, е допустимо въвличането на НАТО във война, в случай че Украйна бъде победена от нахлуващите съветски сили, написа   Newsweek.

Той приказва по време на чуване в ръководената от републиканците комисия по въоръжените сили на Камарата на представителите.

Остин разиска неотдавнашното си неявяване. Той беше приет в болница поради затруднения от интервенция на рак на простатата. Министърът на защитата на Съединени американски щати предвижда, че съветският президент Владимир Путин няма да " спре ", в случай че Москва завоюва войната в Украйна. 

Остин направи тези забележки, откакто беше запитан за пакета от военна помощ за Украйна в размер на 60 милиарда $, която Конгресът не утвърди. 

Въпреки забележителната двупартийна поддръжка за помощта за Украйна, мярката е в застой на фона на поредност от партийни разногласия по отношение на сигурността на границите и други въпроси. 

" Знаем, че в случай че Путин успее тук, той няма да спре. Той ще продължи да подхваща по-агресивни дейности в района. И други водачи по света, други автократи, ще се окуражат от обстоятелството, че това се случва " , сподели Остин, представен от Newsweek.  

По-късно Остин съобщи, че балтийските страни - Латвия, Литва и Естония - са изключително уязвими за бъдещите експанзионистични упоритости на Путин. И трите страни са членки на НАТО, което значи, че Русия всъщност би оповестила война на целия стратегически алианс, атакувайки която и да е обособена страна. 

" Ако сте от балтийска страна, в действителност се тормозете  дали ще сте идващите. Те познават Путин, знаят на какво е кадърен... и почтено казано, в случай че Украйна падне, в действителност имам вяра, че НАТО ще се изправи против Русия ”, сподели той. 

NATO will be drawn into war with Russia if Ukraine loses: Lloyd Austin
— Newsweek (@Newsweek)
През последните месеци напрежението сред Русия и НАТО ескалира, като по границите на алианса с Русия се следи военно скупчване. Официални представители на Русия и на страните - членки на НАТО, все по-често показват угриженост, че войната в Украйна ще се разрасне и ще обхване целия алианс. 

Като една от първичните аргументи за нахлуването си в Украйна на 24 февруари 2022 година Путин показва опасенията си от разширението на НАТО. Независимо от това, алиансът продължава да се разраства в хода на войната. Финландия се причисли към него през април 2023 година, а Швеция наподобява ще последва образеца ѝ по-късно тази година. 

Влизането на Швеция в алианса ще приключи превръщането на Балтийско море в това, което някои назовават " езеро на НАТО ", защото всички останали страни по крайбрежието са негови членове. Единственото изключение е съветският ексклав Калининград, който се намира сред Литва и Полша. 

През последните седмици Украйна изпитва усложнения на бойното поле, като се бори с дефицит на муниции и съоръжение, който евентуално би могъл да бъде отхвърлен с повече помощ. Сред съветските победи през последните две седмици са завладяването на Донецкия град Авдеевка на 17 февруари и още три селища наоколо до града по-рано тази седмица. 

По-рано, по време на чуването в Камарата на представителите в четвъртък, Остин съобщи, че неуспехът на Съединени американски щати да обезпечат повече помощ за Украйна е изпратил неподходящ сигнал към света и е попречил на увереността и възприятието за целенасоченост на украинските военни. 

" Нашите съдружници са обезпокоени от посланието, което изпращаме. Със сигурност това е повлияло на морала на украинските войски. Ако продължим по този път, това ще бъде подарък за Путин, а ние сигурно не желаеме това да се случи. Когато другите погледнат на това, те ще се запитат дали сме благонадежден съдружник и сътрудник, а това е доста обезпокоително и за нас ", споделя Остин. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР