Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви днес, че

...
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви днес, че
Коментари Харесай

Пентагонът не иска късане на ядреното споразумение с Иран

Министърът на защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис съобщи през днешния ден, че Вашингтон ще намерения за възможното си оставане в нуклеарното съглашение с Техеран, в случай че бъде потвърдено, че иранците не го съблюдават или че то не съответствува с националните ползи на Съединени американски щати, съобщи „ Ройтерс”.

Матис е изразявал поддръжка за концепцията на президента Доналд Тръмп за преразглеждане на договорката с Иран, ограничаваща нуклеарните стратегии на ислямската република. Въпреки това позицията на шефа на Пентагона е много по-позитивна от тази на Тръмп, който през 2015 година окачестви като " смущаващо " съглашението сред шестте международни сили и Иран.

" Ако можем да потвърдим, че Иран съблюдава съглашението, в случай че можем да определим, че това е от наш максимален интерес, тогава сигурно ще останем в него ", сподели Матис пред Сената.

Той е уверен, че " отсъствието на признаци за противното " би предиздвикало президента да намерения дали Съединени американски щати да останат страна в съглашението.

Засега няма формален коментар от Белия дом след изказванията на министъра на защитата. Ако до 15 октомври Тръмп не удостовери, че Иран съблюдава съглашението, стартира да тече 60-дневен период, през който Конгресът би трябвало да реши дали да наложи още веднъж на Техеран глобите, които бяха анулирани поради съглашението.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР