Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обвини руския президент

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обвини руския президент ...

Бясното куче: Путин иска да разруши НАТО.


Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис обвини руския президент Владимир Путин в опити да атакува западната демокрация и да разруши НАТО. Коментарът на Матис, известен с прякора си Бясното куче, идва броени дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп непрекъснато повтаряше своята теза, че Русия трябва да се върне в Г-7, откъдето беше изхвърлена през 2014 г. заради анексирането на Крим.

„За първи път от Втората световна война Русия е нация, която преначерта международните граници и чрез сила отне земи от Украйна и Грузия, като междувременно се е месила във вътрешните работи на своите съседи“, заяви Матис, цитиран от световните информационни агенции.

„Путин има за цел да разруши НАТО. Той иска да намали влиянието на западната демократичен модел и да подкопае американския морал и авторитет“, каза още Матис.

Шефът на Пентагона добави, че действията на Путин са така обмислени, че да са директно предизвикателство към армията на САЩ. Но най-вече да „подкопае и компрометира нашата вяра в нашите идеали“, категоричен е Матис.

Източник: fakti.bg