Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич каза, че ситуацията

...
Министърът на отбраната на Сърбия Милош Вучевич каза, че ситуацията
Коментари Харесай

Сръбският военен министър: Ситуацията е взривоопасна

Министърът на защитата на Сърбия Милош Вучевич сподели, че обстановката в Северно Косово, където живеят най-вече косовски сърби, е “взривоопасна ” и може да се възпламени от съчка кибрит, оповестява Българска телеграфна агенция.

„ Атмосферата е толкоз взривоопасна и напрегната, че е задоволително да бъде запалена една кибритена съчка и всичко може да тръгне в нежелана посока, сподели през днешния ден Вучевич в ефира на телевизия Те Ве Първа.



По думите му Прищина и косовският министър председател Албин Курти подхващат непрестанно дейности, целящи дестабилизация на Косово.

От друга страна ясно е посланието към сърбите, че не са мечтани там, сподели Вучевич.

Напрежението в Северно Косово ескалира през вчерашния ден. Косовската полиция заяви, че са били чути детонации и изстрели, когато е ескортирала представители на централната изборна комисия при посещаване в общини в Северно Косово.

Косовските медии оповестиха, че протестиращи са разрушили офисите на изборната комисия в Зубин Поток.

Сръбските кметове в Северно Косово дружно с локалните съдии и към 600 служители на реда подадоха оставки предишния месец в символ на митинг против решението на косовското държавно управление да размени сръбските автомобилни регистрационни номера с косовски. Въпреки че Прищина се съгласи да отсрочи въвеждането на новите номера с няколко месеца, сърбите към момента не са се върнали на позициите си в косовските институции.

Косовската изборна комисия насрочи общински избори за 18 декември в обитаемата най-вече със сърби северна част на Косово, само че множеството сръбски партии в Косово се отхвърлиха от присъединяване в тях.



Около 50 000 етнически сърби, живеещи в Северно Косово, отхвърлят да признаят косовските управляващи и не престават да се считат за част от Сърбия. Косово е прието за самостоятелна страна от към 110 страни, само че не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на Европейски Съюз. Белград и Прищина дадоха обещание през вчерашния ден, че ще останат ангажирани с разговора за контролиране на връзките си, който се води под егидата на Европейски Съюз от 2013 година.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР