Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев участва в

...
Министърът на отбраната на Република България Тодор Тагарев участва в
Коментари Харесай

Тагарев пред НАТО: Това ще доведе до мир в Украйна

Министърът на защитата на Република България Тодор Тагарев взе участие в първия ден от срещата на министрите на защитата на НАТО, която се организира в Брюксел, оповестиха от МО.

Срещата стартира със съвещание на Съвета НАТО-Украйна, на което беше прегледано използването на Многогодишната стратегия за подкрепяне на Украйна, утвърдена на срещата на върха във Вилнюс. Министърът на защитата на Украйна Рустем Умеров показа настояща информация по отношение на съветската експанзия, както и проектите за промени в страната. Съюзниците не престават да оказват помощ на страната, в това число посредством Всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна и да поставят старания за гарантиране на оперативната съгласуемост на украинските сили с НАТО.



В своето изявление министър Тагарев акцентира, че основаването на Съвета НАТО-Украйна показва високото равнище на връзките сред Алианса и Украйна и дълготрайния ангажимент на НАТО. Във времена на продължаваща война, политическата поддръжка има значение. Практическата поддръжка е причина за основаване на удобни условия за преустановяване на войната и дружно с решителността, смелостта и героизма на бранещите Украйна, както и устойчивостта на украинското общество, ще доведат до реализиране на мир, посочи министърът на защитата. Резултатите от войната ще дефинират бъдещето на Украйна и ще образуват бъдещата европейска и световна архитектура за сигурност.

Непосредствено преди началото на срещата през днешния ден министърът на защитата Тодор Тагарев взе присъединяване в регулярната среща на Контактната група за даване на отбранителна помощ на Украйна (UDCG), която координира даването на военна помощ на Украйна. Президентът на Украйна Зеленски благодари за поддръжката на всички страни, участващи в групата. В изявлението си министърът на защитата акцентира, че България продължава да поддържа Украйна в нейните старания за противопоставяне на съветската експанзия.



В рамките на срещата на министрите на защитата на страните-членки на НАТО, министър Тагарев и министър Умеров подписаха Меморандум за желание сред двете министерства. Основната цел на меморандума е да даде по-широка политическа рамка за съдействие в двустранен и многостранен формат за консолидиране на напъните за поддръжка на мира и сигурността в Европа. С него страните удостоверяват готовността си да засилят съдействието посред им в области от съвместен интерес като отбранителна политика и политика за сигурност, военно-техническо съдействие, развиване на военното обучение и просвета и други

В Главната квартира на НАТО министърът на защитата организира среща с Върховния главнокомандващ на силите на НАТО в Европа военачалник Кристофър Каволи. Двамата разискаха основни въпроси от дневния ред на Алианса, свързани с осъществяването на решенията от срещата на върха във Вилнюс и сигурността в Черноморския район, като стратегически значим за Алианса. Министър Тагарев осведоми за подхванатите стъпки на национално равнище за повишение на възпиращия и защитителен капацитет на Източния фланг на НАТО. В отговор на продължаващите съветски провокации, България поддържа повишение на наличието на НАТО в Черноморския район, както и нуждата от взаимни дейности на съдружниците от района за усилването на качествата на Алианса за ситуационна информираност и понижаване на рисковете от морски мини.

Министрите на защитата на България, Гърция и Румъния подписаха писмо за желание за възстановяване на системата за доставка на горива за съдружниците от Източния фланг на Алианса.

Осъществи се и тристранна среща сред министрите на защитата на България, Румъния и Турция по отношение на осъществяване на взаимни дейности за битка с минната заплаха в Черно море.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР