Министърът на отбраната на Р България Красимир Каракачанов и кметът

...
Министърът на отбраната на Р България Красимир Каракачанов и кметът
Коментари Харесай

Зарята бе кулминацията на честванията в Благоевград

Министърът на защитата на Р България Красимир Каракачанов и кметът доктор Атанас Камбитов поздравиха жителите на Благоевград във връзка 105 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринския край. В Благоевград във връзка празника дойде и министърът на образованието Красимир Вълчев. Кулминацията на честванията бе тържествена заря-проверка, отпред с Националната гвардейска част.

Пред стотици поданици и посетители на Благоевград, събрали се на площад " Георги Измирлиев ", министър Каракачанов и кметът Камбитов припомниха славни моменти от историята на Освобождението.
" Точно преди пет години, тук в сърцето на Пиринска Македония, ние за първи път тържествено и уместно отбелязахме вековният празник на нейното избавление, на нейното възкресение, на възвръщането й в лоното на Майка България. Отдадохме дължимото на тези, които с делата си сътвориха модерна България, преклонихме се пред паметта героите си, почетохме забравените си прародители и се научихме да честваме свободата на душите си. Защото единствено народ, който знае да цени свободата си, заслужава да бъде свободен.

Защото единствено народ, който е измъчен и платил с кръвта на най-буйните си синове битките за своето национално избавление и обединяване, единствено той може да изпише на знамето си "Свобода или гибел! ", да се закълне пред камата, револвера и Евангелието и да се бори за "Чиста и свята Република ". Защото, както е записано и в Светото писание, "ще познаят Истината и ще станат свободни ".Именно това постигнахме всички ние Заедно за тези пет години. Дадохме на Благоевград и на горноджумайци празника, който те в действителност заслужават. Празникът, в който сме длъжни да помислим най-малко една минута за България, по този начин както ни го завеща основателя на Македоно-Одринското опълчение, полковник Петър Дървингов, да запалителен свещ и да помълчим пред паметта на тези, които посяха с костите си родните била от Пирин до Галичица и Шар до Родопите, да покажем на синовете си бойните флагове на България, под които са умирали бащите на бащите ни, да се вслушаме в тържествените слова на вечерната инспекция и вгледани в звездите на празничната заря да повторим думите на клетвата, която и тогава, преди 105 години и в този момент е една и съща - Че земята ни постоянно ще бъде свободна, до момента в който в нея живеят българи Защото няма кой по-добре от нас да знае какъв брой тежи робството, когато единствено отвъд река Рилска стартира свободна България! ", сподели в част от словото си кметът на Благоевград доктор Атанас Камбитов.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов напомни нелекия път, довел до Освобождението.

" Отбелязваме едно Освобождение, което не беше получено безплатно, тъй като още след Берлинския конгрес, който разпокъса България и остави българите в Македония и Тракия, още веднъж под турското иго, Българското население тук и в поробена Тракия не стоеше със скръстени ръце. Още в първите дни след подписването на Берлинския контракт българското население в Пиринска Македония възстана. След Горна джумая младите офицерите от VII Рилска дивизия освободиха градовете Банско, Разлог, Неврокоп, Драма, Кавала. Днес отдаваме респект на всички онези- българи от Македония, които освен на територията на Пиринска Македония, само че и на цялата територия проляха кръвта си, пожертваха живота си оставиха семейство, дом и кариера в името на свободата и обедиенението на българското ", сподели в част от словото си министър Красимир Каракачанов.

На площад " Георги Измирлиев " участваха още генерал-майор Андрей Боцев, шеф на защитата, генерал-майор Михаил Попов, пълководец на Сухопътни войски, генерали, Неврокопският митрополит Серафим, народни представители, кметове, заместник-кметове, общински съветници, поданици и посетители на Благоевград.

Участващите и присъстващите в церемонията коленичиха в символ на респект към починалите воини.
След тържествената заря-проверка, стотици поданици и посетители на града станаха част от концертът на отбор " Пирин ".

Тържествата във връзка празника на Благоевград започнаха с издигане на националния байрак на Република България, химна, полагане на цветя в символ на благодарност към делото на знайните и незнайни войни довели до Освобождението пред паметниците на Георги Измирлиев, Македоно- Одринското опълчение, паметника на майор Орлински. Свещенослужители от благоевградския храм " Въведение Богородично " отслужиха заупокойна молитва и панахида в памет на починалите по време на освободителния акт. Чрез възстановката " Зов за независимост ", беше пресъздадена историята, обвързвана с 5 октомври 1912. За първи път Община Благоевград взаимно с Национално сдружение " Традиция " пресъздават в детайли историческите бойни дейности и летописи от 1912 година, случили се на територията на сегашен Благоевград.

В празничната стратегия бе включена тържествена сесия на Общински съвет- Благоевград, която бе открита от ръководителя на Общински съвет Радослав Тасков и Церемония по награждаване на " Личност на годината ".
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР