Министърът на отбраната и Н. Пр. Джузепина Дзара обсъдиха ползотворното

...
Министърът на отбраната и Н. Пр. Джузепина Дзара обсъдиха ползотворното
Коментари Харесай

Министър Тагарев се срещна с посланика на Италия Н. Пр. Джузепина Дзара

Министърът на защитата и Н. Пр. Джузепина Дзара разискаха ползотворното съдействие за подсилване на евроатлантическото единение и взаимност и усилването на сдържащия и защитителен капацитет на НАТО, както и съответния принос на Италия като рамкова страна на многонационалната бойна група в България.

Бяха дискутирани предпочитани планове за обезпечаване на условията за военна подвижност и развръщането на многонационалната бойна група, включително по направление на транспортните коридори VIII и IX. Двете страни показаха цялостна взаимност с Украйна и нейните законни старания да се опълчи на съветската военна експанзия и да възвърне своята териториална целокупност. В тази връзка Н. Пр. Джузепина Дзара приветства съставянето на постоянно държавно управление в България и съществуването на цялостен консенсус измежду членовете на кабинета за оказване на поддръжка на Украйна до тогава, до момента в който е належащо, като акцентира и смисъла на последващото възобновяване на страната.

При разискването на новия пакет утвърдена военна и военно-техническа помощ за Украйна министър Тагарев добави, че Република България е водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за долекуване и рехабилитация на ранени украински военнослужещи и изрази готовността на страната ни да се включи в подготовката на лица от украинските въоръжени сили за бойни санитари. 

Министър Тагарев уточни, че бюджетът за защита е бил непокътнат при актуализацията, като се възнамерява идната година той да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт, а финансовите разноски ще бъдат в размер на най-малко 20% от него. А във връзка с капиталовата стратегия министърът добави, че ще бъде осъществен обзор на плановете, с цел да подсигурява, че са отразени най-новите задължения, които постъпват в процеса на обмисляне в НАТО.

Н. Пр. Джуизепина Дзара акцентира ролята на България и Румъния като гаранти на сигурността в Черноморския район, която на собствен ред е неразривно обвързвана със сигурността в Средиземноморието. 



В срещата взеха присъединяване и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Михаил Попов, съветникът Радостин Илиев, и.д. шефът на дирекция „ Отбранителна политика и обмисляне “ полковник Любомир Монов и аташето по защита полковник Ивано Романо, оповестиха от пресцентъра на МО.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР