Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази притеснението си, че в

...
Министърът на отбраната Драгомир Заков изрази притеснението си, че в
Коментари Харесай

Министър Заков притеснен за поддръжката на българските МиГ-29

Министърът на защитата Драгомир Заков изрази терзанието си, че в България летят по-малко от самолетите, които имаме. Това стана ясно от негово изявление в предаването " 120 минути " по Би Ти Ви.

" Това са самолети, с които осигуряваме въздушното пространство освен на България, само че и на НАТО ", акцентира Заков.

" Това, което повече ме тормози във връзка с МиГ-29, е решенията, които би трябвало да вземем в идващите месеци – бързи и виновни решения. Сега Русия няма да е в положение да извършва уговорките си по контракт във връзка с самолетите за ремонт и поддръжка. Украйна също няма да е в положение и би трябвало да се вземат доста значими решения, свързани със сигурността на България и на НАТО, свързани с потенциала на Военновъздушни сили да извършва своите функционалности и хората във Военновъздушните сили. НАТО не предлага решения, те са в наши ръце, само че при положение на нужда можем да търсим подпомагане от НАТО ", сподели министър Заков.

Той добави, че все още няма удостоверение, че някоя страна дава старите си самолети на Украйна.

В неделя обаче удостовери, че се разисква дали Полша да даде на Украйна бойни самолети. От думите му стана ясно, че в случай че това се случи, Съединени американски щати ще даде на Полша американски F-16. " Сега преглеждаме интензивно въпроса за самолетите, които Полша може да даде на Украйна, и преглеждаме по какъв начин бихме могли да осигурим попълнения, в случай че Полша реши да изпрати тези самолети ", сподели Блинкен. Все още обаче не е ясно по какъв начин да бъде избегнат казуса с това, че вкарването в спора на бойни самолети на страна от НАТО може да се счете за замесване на алианса във войната.

По думите на Драгомир Заков има редица страни членки на НАТО, които сега се освобождават от F-16 и минават към последващо потомство – F-35.

" Към момента няма взето решение България да дава самолети на Украйна ", сподели Заков.

В отговор на въпрос дали България ще даде на Украйна оръжие и муниции, министърът уточни, че " в случай че бъде взето такова решение - да ". Към момента обаче то не било на дневен ред.

" Украйна има против себе си доста мощен съперник и е жертва на експанзия. Вероятно украинците се нуждаят от сходни боеприпаси и оръжия, тъй че имат потребност от такава помощ, само че дали България ще даде, към момента сме в развой на изясняване на такива благоприятни условия ", добави Заков. Той напомни, че Украйна има съответни условия за типовете и количествата боеприпаси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР