Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов

...
Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов
Коментари Харесай

Министърът обсъжда с граждани съдбата на Боянското блато

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов се срещна през вчерашния ден с гражданската група в отбрана на Боянското тресавище. Обсъдени бяха съответни ограничения за обособяването му като публично налична екологична зона със предпазен статут. Това се показва в известие на уеб страницата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ), представено от dnes.bg.

Гражданите подариха на Попов картина на крещалец - птица, вписана в Червената книга на България. Отправеното обръщение беше и министърът в оставка да " крещи " в отбрана на водния обект и неговото отделяне като първия екологичен парк на територията на София.

Адвокат Александър Колев, представител на самодейността за отбрана на блатото, напомни, че през предходната година деятелите застанаха пред багерите и предотвратиха унищожаването му. „ Участваме в правосъдното дело, с което притежатели на парцели апелират оповестяването на блатото като воден обект. Част от представителите на нашата гражданска група са обект на фиктивни прокурорски инспекции и напън ", сподели той.

Боянското тресавище беше оповестено за воден обект от Басейнова дирекция „ Дунавски регион " през август 2023 година и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София, припомниха жителите. Въпреки това към този момент някогашният основен проектант на регион " Витоша " Мирослав Русев утвърждава виза за планиране и позволение за градеж на пет многоетажни здания в терени, в които се намира блатото, означиха те, представени от Министерство на околната среда и водите.

В региона са открити и документирани 118 типа птици. От тях 17 типа са включени в Червената книга на България, 92 типа са със предпазен статут по Закона за биологичното многообразие, а 50 типа имат интернационален природозащитен статус, показват още екоактивистите, бранители на Боянското тресавище.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР