Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов

...
Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов
Коментари Харесай

Съдът остави Нено Димов в ареста

Министърът на околната среда и водите в оставка Нено Димов остава в ареста, реши Специализираният углавен съд. Съдът почете настояването на прокуратурата и удостовери, че задържането на Димов би трябвало да продължи.
Той е арестуван за 72 часа, откакто беше упрекнат в умишлена занемареност поради водната рецесия в Перник.
Моля да не бъде почетено настояването на прокуратурата за мярка " Задържане под стража ", сподели Димов по време на делото против него, съобщи от bTV. Той твърди, че е изпълнявал съзнателно пълномощията си.
Според наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, в случай че съдът не задържи за непрекъснато в ареста Нено Димов, то той би могъл да повлияе на очевидци и да попречи на следствието. По думите му това е допустимо, защото до момента в който Народното събрание не гласоподава оставката му, той към момента е министър на околната среда и водите.
Прокурорът означи още, че няма заплаха Димов да се укрие. По думите му обаче закононарушението, за което е упрекнат Димов, е от изключителна социална заплаха поради огромния размер на породените вреди - 11 млн. лева и тъй като наранени са над 90 000 души от водната рецесия в Перник.
Димов наподобява е знаел за източването на язовира
ВиК и Басейнова дирекция са уведомявали Нено Димов за положението на язовир " Студена ", чийто размер е 25 млн. куб. м Няма източване или понижаване на водното равнище на язовира при ремонта на язовирната стена, уточни прокурор Ангел Кънев.
Ремонтът е завършен преди края на 2018 година Притокът редовно е намаляван. В началото на 2019 година е най-значителното понижаване, изясни още Кънев.
В " Стомана " за интервала януари-юни 2018 година са били по-малко размерите - 280 000 куб. м. за " Стомана " и 80 000 за " Топлофикация ". От края на 2018 година е трябвало да забрани водоползването за промишлени потребности. Имало е опция за промишлена вода, съобщи Българска национална телевизия.
7.223 млн. куб. м вода са изразходвани за промишлени потребности, вместо за питейно-битови.
Септември-октомври министърът е бил и в допълнение уведомяван. Ноември той отново позволява на " Стомана " и " Топлофикация " да получат вода.
Според прокурора от време на време министърът е давал позволение за по-големи от желаните и декларирани количества - 8 млн. куб. м. размер през септември 2019 година
Промишленото водоползване стопира ден откакто е разгласен водния режим в  Перник, каза Кънев. Той предизвести, че в случай че няма превалявания след два месеца, Перник остава без вода.
Кой е отговорен - Димов или заместникът му?
Адвокатът на Нено Димов Ина Лулчева съобщи, че не е открито, че промишленото водоподаване е единствена причина за рецесията. Спирането му би облекчило обстановката, само че няма доказателства, че би избегнали рецесията, добави още тя. По нейни думи обвиняването е целенасочена офанзива против Нено Димов.
Няма нито едно доказателство, че министър Нено Димов е известен от " ВиК " Перник за положението на бент. " Студена ", сподели адв. Лулчева.
Графиците за месечно прилагане се утвърждават от министъра, само че поръчките за тях се изготвят от ВиК " Перник ". Те желаят съответни количества за питейни, екологични и промишлени потребности. В поръчките са отбелязвали, че се чака приблизително мокър годишен режим и са получавани от зам.-министър Красимир Живков и са обработвани от друга служителка, изясни още юристът.
Лулчева, уточни, че водите са били сектор на заместник-министъра Красимир Живков, който е разпределял дилемите на профилиран отдел в Министерството на околната среда и водите, което дава отговор за водите.
Тя изясни, че Димов единствено е утвърждавал графиците за водоподаване, препоръчани му от Живков. Спекула съгласно Лулчева е, че Димов би трябвало да носи персонална отговорност, откакто има други лица, които са работили по подготовката им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР