Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е спряла

...
Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е спряла
Коментари Харесай

Екоминистърът спря проекта на Кастамону край Павел баня след одобрен ОВОС

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е спряла плана на " Кастамону България " за разширение на инсталацията за смоли, които се употребяват в производството на плочи от дървесни частици (ПДЧ), макар утвърждения отчет по Оценка на въздействието върху околната среда. Решението за това е взето преди две седмици, само че беше доказано от Министерство на околната среда и водите за " Капитал " преди ден. Мотивите за него са позволени основни нарушавания на административно-производствените правила. С това преписката се връща в районната екоинспекция в Стара Загора за наново изговаряне, само че към този миг не е ясно какви са разновидностите за плана. Обжалваният план (община Павел баня), като инвестицията се прави оценка на 150 млн. лева Първата стъпка към това е построяването на апаратура за формалин, което пък ще й разреши да разшири съществуващото произвеждане на смоли за плоскости. Именно тази част от плана, която е на стойност 30 млн. лева, провокира митинги в района, основано беше и съдружие - " България за чиста Розова котловина ".

Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова е спряла плана на " Кастамону България " за разширение на инсталацията за смоли, които се употребяват в производството на плочи от дървесни частици (ПДЧ), макар утвърждения отчет по Оценка на въздействието върху околната среда. Решението за това е взето преди две седмици, само че беше доказано от Министерство на околната среда и водите за " Капитал " преди ден. Мотивите за него са позволени основни нарушавания на административно-производствените правила. С това преписката се връща в районната екоинспекция в Стара Загора за наново изговаряне, само че към този миг не е ясно какви са разновидностите за плана. Обжалваният план

(община Павел баня), като инвестицията се прави оценка на 150 млн. лева Първата стъпка към това е построяването на апаратура за формалин, което пък ще й разреши да разшири съществуващото произвеждане на смоли за плоскости. Именно тази част от плана, която е на стойност 30 млн. лева, провокира митинги в района, основано беше и съдружие - " България за чиста Розова котловина ".

Инвестиционното предложение обаче мина процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, а при започване на годината беше утвърдено и от експертния екологичен съвет. На тази база на 25 януари шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Стара Загора, Диана Искрева-Идиго, издаде решение, с което позволи осъществяването на плана. Именно това решение в този момент е анулирано от министъра на околната среда, като самото произвеждане е било намерено по постъпили тъжби, прецизираха от пресцетъра на Министерство на околната среда и водите. Мотиви

Един от претекстовете за решението на Карамфилова е, че няма данни дали са извършени публични разисквания с всички заинтригувани кметства и по какъв начин са избрани те. Проектът е обсъждан в Горно Сахране, където се намира заводът, както и в общинския център Павел баня. Друго близко село е Долно Сахране.
Реклама
Проблем министърът е намерил и в метода, по който планът е координиран с другите институции. От Министерство на околната среда и водите споделиха, че не е извършена консултация с шефа на Басейнова дирекция за качеството на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда във връзка с водоизточниците. Преди време от " Кастамону " обявиха, че планът е координиран с Басейнова дирекция, само че в този момент не разясниха от кое място идва разминаването и дали става дума за разнообразни стадии на процедурата. Екоминистърът счита също, че извършените съвещания с РЗИ - Стара Загора, не отгаварят на нормативните условия.

Последният мотив за решението е, че планът е бил утвърден, без да е имало мнение на кмета на общината дали капиталовото предложение е възможно по отношение на общия организационен проект. Пред уеб страницата " За истината " архитектът на РДНСК - Стара Загора, показва, че зоната, в която се намира заводът на " Кастомону ", не позволява дружество на химическата индустрия с отпадъчни софтуерни артикули. " Кастамону " обаче не е химическа компания, а софтуерният развой и сега включва произвеждане на смоли, въпреки и в по-малък размер от планувания в плана. Единствената разлика в този момент е, че предприятието възнамерява да прави и суровината си за смоли, която сега се внася от Турция.

Към момента не е ясно дали тези пропуски могат да бъдат поправени или цялата процедура би трябвало да стартира отналачо. От компанията към този момент не разясняват решението на министъра.
Свързани публикации " Кастамону " ще влага 150 млн. лева в утрояване на производството на плоскости 10 февруари 2023, 06:39 Дървопреработвателната компания " Кастамону " ще влага 60 млн. лева тази година 28 март 2022, 06:28 Най-големите компании в Стара Загора: Какво пораства в сянката на енергетиката 5 май 2021, 15:18
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР